La pressió de Vox, Ciutadans i el PP ha portat a la vicerectora de la UPC, Núria Pla, presentar la seva dimissió. El motiu? Un polèmic tuit que va escriure el passat dissabte, 11 de setembre, coincidint amb la Diada: "Ganes de foc, de contenidors cremats i d'aeroport col·lapsat". Pla presidia, fins ara, aquesta universitat des de l'àmbit de la Qualitat i la Política Lingüística. Aquest dilluns ha fet pública la seva renúncia per "evitar que les interpretacions d'una piulada puguin afectar la institució". El perfil a twitter de Pla ha estat esborrat.

DIADA PLA

Tuit de Núria Pla

Per la seva banda, el rector de la UPC, Daniel Crespo, ha acceptat la dimissió i li ha agraït "la feina feta durant aquests mesos i l'acte de generositat" que ha tingut cap a la Universitat. A més, recorda que la UPC és "plural, diversa i treballa per a la construcció d'una societat més lliure, democràtica, justa i cohesionada". Les pressions a Crespo s'han multiplicat en les darreres hores. El Partit Popular ha amenaçat que "si l'administració no actua, podria incórrer en prevaricació". La diputada Lorena Roldán ha afegit: "Després els veuràs cridant-se a si mateixos demòcrates".

També Vox s'ha escandalitzat. El diputat al Parlament, Manuel Acosta Elías, ha escrit a twitter: "La seva incitació a l'odi és incompatible amb l'esperit de llibertat, tolerància i qualitat propis d'una universitat". I també ha instat a la consellera d'Universitats, Gemma Geis, a pronunciar-se. Mentre que el líder de l'ara residual Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha acompanyat la denúncia pública amb una imatge de la manifestació independentista de la Diada, al costat del missatge de Pla: "Que aquesta senyora sigui vicerectora d'una universitat pública com la UPC reflecteix fins a quin punt el separatisme radical s'ensenyoreix i gangrena les institucions de tots. Exigim el seu cessament immediat i els anuncio que Cs emprendrà totes les accions polítiques necessàries". 

Un currículum impecable

Núria Pla Garcia és llicenciada en matemàtiques per la Universitat de Barcelona el 1987 i doctora en matemàtiques per la UPC el 1993. Després de dos anys al Departament d'Àlgebra i Geometria de la UB, es vincula a la UPC el 1989 com a professora en el Departament de Ciències de la Computació, on és titular d'universitat des de 1997. ha impartit docència a la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB) i principalment a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB). 

Com a investigadora forma part del Grup de Recerca d'Informàtica a l'Enginyeria, del qual ha estat responsable des 2015. Ha dirigit tres tesis doctorals i ha publicat diversos articles en l'àrea del modelatge geomètric dins el camp de la informàtica gràfica. Ha exercit comissions a l'ETSEIB en dues etapes, com a subdirectora cap d'estudis de 2002 a 2005 i sotsdirectora de Planificació Acadèmica del 2013 al 2017.

Fotografia de portada: imatge de recurs de Núria Pla