La vicepresidenta del Tribunal Constitucional, Encarnación Roca, ha manifestat en una entrevista a RNE, que el problema amb Catalunya "no és legal sinó polític", i ha apostat per la negociació. "Aquesta mena de crisis no s'arreglen a cop de sentències, perquè llavors l'altra [part] l'acatarà o no l'acatarà. I en aquest cas, què s'ha de fer?", ha indicat abandonant l'argumentari habitual dels poders de l'Estat.

Segons Encarnación Roca, al Tribunal Constitucional no li correspon dir què s'ha de fer en aquesta situació. "Jo crec que és un problema de convivència, de negociació, d'una negociació molt llarga, molt llarga. No és una cosa que es pugui resoldre d'avui per demà", ha apuntat.

Tot i això, Roca ha reconegut també que el Tribunal Constitucional ha pres partit, respecte a la situació a Catalunya, per la protecció de la Carta Magna espanyola, i que les sentències s'ha pres per unanimitat.

La vicepresidenta del TC s'ha mostrat contrària a la revisió de la Constitució, advertint que una text "amb clàusules obertes sempre és difícil d'aplicar".