El vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha titllat avui al Parlament europeu, en el primer debat que fa la cambra sobre Catalunya, d'"imatges aterridores" les de la repressió policial durant el referèndum, i ha recordat al govern espanyol que "la violència mai no resol res".

"Mai no és la solució i mai no es pot usar com a intrument", ha afegit. Al seu entendre, tot govern té dret a mantenir l'Estat de dret i pot usar un "ús proporcional" de la força, però no anar més enllà.

Timmermans ha fet una estricta equidistància. Mentre ha criticat la repressió policial també ha censurat la via unilateral que al seu entendre representava el referèndum. "El govern de Catalunya va ignorar la llei en organitzar el referèndum de diumenge. Això no canvia el fet que les imatges aterritores de diumenge mostren que la violència no resol res", ha insistit.

El vicepresident ha insistit que el poder del diàleg quan s'està en gran desacord, "és el pilar en el qual es basa la Unió". "Al final les respostes reals només poden venir de tots els afectats, directament els espanyols, i indirectament tots els europeus", ha apuntat obrint la porta a una visió europea del contenciós català. Ha afegit que el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, està en contacte amb el president espanyol, Mariano Rajoy, després dels fets de diumenge, però que el líder del PP afirma que es va actuar "amb ple respecte drets fonamentals ciutadans". 

Però altre cop a favor de les tesis catalanes, ha apuntat que "una opinió no és més valida que una altra només perque s'expressi amb més força". Timmermans considera que els drets humans han d'anar units amb l'Estat de dret, com dos pilars. "Les Constitucions han de ser respectades", ha dit.