Dos mesos després de l'última sessió de control, els dirigents dels mitjans públics catalans tenien molts fronts oberts. Els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gardillo, així com la presidenta en funcions del Consell de Govern de la Corporació, Núria Llorach, han hagut de respondre aquest divendres a les crítiques, que venien sobretot dels partits unionistes. "A mi no em truca ningú per donar-me consignes", s'ha defensat Sanchis de les acusacions d'alguns grups parlamentaris.

El referèndum previst per a l'1 d'octubre ha marcat gran part de la sessió d'aquest divendres i de les preguntes dels membres de la comissió. Ciutadans, el PSC i el PP han acusat els mitjans públics de Catalunya de faltar als criteris de veracitat, independència, neutralitat o pluralitat, tant en els programes informatius com en les tertúlies i programes especials.

"El criteri de veracitat continua igual de vigent de sempre", ha assegurat Vicent Sanchis, que també ha estat preguntat sobre per què TV3 continua informant "com si el referèndum s'hagués de celebrar", quan la llei del referèndum ha estat suspesa. "Quan un govern i un parlament creuen que hi haurà un referèndum, ens limitem a informar", ha explicat el director de TV3, que criticat que alguns "confonen la realitat amb els seus desitjos".

En la mateixa línia, Saül Gordillo ha defensat que els criteris d'actuació, el compromís professional i la consciència de servei públic de Catalunya Ràdio han estat "els de sempre". Malgrat les crítiques a la pluralitat, el director de la ràdio pública ha insistit que s'ha complert en tot el que s'ha fet aquests dies i setmanes, "superant els estàndards exigibles".

Núria Llorach ha afirmat que des dels mitjans de la Corporació actuaran amb independència professional i "sense posar en risc cap dels professionals que hi treballen". En aquest sentit, ha sostingut que és l'única "línia vermella" que no creuaran. "Centrarem tots els esforços a evitar qualsevol perjudici".

L'espot de l'1-O

El grup de Ciutadans ha formulat una sèrie de preguntes al voltant de l'espot publicitari de la Generalitat que cridava a la participació en el referèndum. El diputat Fernando de Páramo ha preguntat per què va emetre's, quines van ser les condicions de la seva difusió i quin va ser el preu. De Páramo ha mostrat "preocupació" perquè TV3 s'estigui situant "fora de la legalitat".

Llorach ha respost que els encàrrecs -primer d'un anunci de deu segons i després d'un anunci de 20 segons- van venir del Departament de Presidència de la Generalitat. No ha pogut precisar el preu perquè encara l'estan calculant. Per altra banda, tampoc no ha dit si publicaran anuncis durant la campanya. "No hem rebut cap altra demanda de campanya. Quan arribi, avaluarem com procedir, sense traspassar la línia vermella de posar en risc la seguretat jurídica dels nostres treballadors", ha expressat.

Manifestació contra el terrorisme

El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, també ha criticat la cobertura de la manifestació de la manifestació contra els atemptats de Barcelona i Cambrils, el 26 d'agost. Carrizosa ha denunciat que la retransmissió "va ser plena de primers plans d'estelades i de pancartes que estaven confeccionades per les mateixes persones". Ha insinuat que la cobertura va ser coordinada amb el Govern, l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.

"A mi no em truca ningú per donar-me consignes", s'ha defensat Vicents Sanchis, que ha recordat que el mes d'agost TV3 va ser la televisió líder en audiència a Catalunya. "Si tothom pensés que hi ha una manipulació, això no seria així", ha assegurat Sanchis. "L'audiència és una prova de confiança en el mitjà i en el seu rigor informatiu".

Otegi a TV3

Tant Ciutadans com el PP han coincidit a l'hora de preguntar sobre un mateix fet: l'entrevista a Arnaldo Otegi al programa 'Preguntes freqüents', el passat dissabte. "Quin és el criteri per portar Otegi als mitjans públics?", ha interrogat Esperanza García (PP), que ha afegit: "Per la matança de Vic? Per Hipercor? Per l'assassinat d'Ersnest Lluch?". Ha denunciat que se l'ha convidat a la televisió pública catalana "per manca de dignitat periodística i perquè és independentista".

En la mateixa línia, Fernando de Páramo ha descrit Otegi com a "nou fitxatge del procés" i "fitxatge estrella de TV3". "Vostè veu normal que a la televisió pública convidin Otegi perquè se'n rigui de Cutadans i de més de 700.000 catalans?", ha preguntat De Páramo a Sanchis. "Parin de rentar la imatge d'Otegi amb els diners de tots els catalans", li ha demanat.

"L'interès informatiu no té res a veure amb la reacció moral que genera l'entrevistat a cadascú", ha replicat el director de TV3. "Si alguna víctima del terrorisme va sentir-se ofesa, que les entitats que els representen presentin les seves queixes i les avaluarem".