El Memorial Democràtic ha col·locat aquesta Setmana Santa nou plaques Stolpersteine a diversos municipis catalans. Es segueix així l'impuls iniciat per la institució d'instal·lar 129 plaques dissenyades per l'artista Gunter Demnig en record de les persones catalanes deportades als camps nazis

Les Stolpersteine són llambordes quadrades de 10cm x 10cm fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de persones empresonades i deportades. S'han col·locat al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar en llibertat abans de l'empresonament o la deportació. Cada llamborda és única i es realitza a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.

Aquest divendres i dissabte s'han col·locat dues llambordes a Prats de Lluçanès, tres a Puig Reig, una a Sant Vicenç de Castellet, una Cubelles, una a Albatàrrec i una Lleida. L’obra és el resultat de la feina de l'artista alemany Gunter Demnig, que ha col·locat les peces davant del darrer domicili on la víctima va residir-hi lliurement.

70.000 Stolpersteine arreu del món

Des del 2017, el Memorial Democràtic es coordina amb l’artista per a la instal·lació de les llambordes a Catalunya. Actualment hi ha 115 peces Stolpersteine arreu del territori català, de les quals 5 ja havien estat col·locades a Navàs (Bages) l’any 2015, per iniciativa de l’Ajuntament. En total, se n'han col·locat més de 50.000 en 21 països europeus.

Des que el Memorial en lidera la coordinació, se n’han col·locat a les localitats de Castellar del Vallès (5), Cervera (3), Els Guiamets (1), Girona (16), Granollers (7), Granyena de Segarra (1), Igualada (10), Manresa (24), Olesa de Montserrat (10), les Olugues (1), Prenyanosa (1), el Pont de Vilomara i Rocafort (1), Sabadell (25), Sant Antolí i Vilanova (1), Sanaüja (1), Talaver (1) Torà (1), Tarroja de Segarra (1).

El Memorial Democràtic i l’artista preveuen la instal·lació de 5 altres Stolpersteine per al dia 1 de juny.

L’artista Gunter Demnig

Va néixer a Berlín el 1947 i és escultor. El 1985 va obrir el seu estudi a Colònia. L’any 1992 va participar en un projecte en record del decret del 1942, que establia l’inici de la deportació gitana cap als camps d’extermini. La reacció d’un ciutadà de Colònia que assegurava que no hi havia cap gitano al seu barri el va impulsar a voler retornar de manera simbòlica la memòria de cadascuna de les víctimes.