Un cop més, la jornada d’avui, la quarta abans del debat d’investidura, ha començat amb una filtració de Ferraz. Fonts del PSOE han revelat al matí que Pablo Iglesias hauria reclamat a Pedro Sánchez una vicepresidència per a ell i dos ministeris per al seu partit, el d'Hisenda i el de Treball i Seguretat Social. A continuació, al migdia, ha estat el mateix candidat a la investidura qui s’ha encarregat de fer públic el que era un secret a veus: Unidas Podemos pot estar en el Consell de Ministres en un govern que ja anomena "de coalició", però el seu líder en queda vetat. Només seria per als socialistes una font de conflicte. L'ultimàtum, però, no ha tingut encara efecte: després de la consulta a les bases de Podemos, el pols es manté obert.

Aquesta és l’última oferta que Sánchez deixa sobre la taula: un govern de coalició, amb ministres de perfil tècnic i qualificació acreditada d’Unidas Podemos. Però sense Iglesias dins l’equació, que ha descrit com “el principal escull” de les negociacions. Més no pensa “cedir”, ha advertit; ja ho ha fet prou. O lo tomas o lo dejas. I avisa que l’oferiment té data de caducitat: dijous que ve a la tarda, quan es produirà la segona votació al Congrés dels Diputats. “Qualsevol fórmula d’entesa després d’una investidura fallida la setmana que ve ja no passarà més per una coalició”, ha dit. Ara per ara, no contempla una revàlida el setembre. Comença la batalla pel relat en cas de repetició electoral el 10 de novembre.

Però el principal escull no és només Pablo Iglesias, amb qui manté una relació de forta desconfiança personal, sinó que va més enllà. El mateix Sánchez s'ha encarregat d'explicitar-ho: el govern espanyol "haurà de dirimir i gestionar la crisi de la sentència del procés". Per això no vol algú amb perfil polític dins l'executiu, que pugui fer-lo implosionar amb un relat paral·lel. Sánchez ha recordat que Iglesias “parla de presos polítics”. En canvi, ell necessita “un vicepresident que defensi la democràcia espanyola”. I ha reiterat: “Necessito algú que digui que no estan empresonats per les seves idees”.

Què hi diu Podemos, a tot això? Que "no pensa fer un pas enrere", diuen des de l'entorn de Pablo Iglesias. Tant la cúpula com les bases tanquen files amb el seu líder i rebutgen qualsevol mena de veto o exclusió. "És un insult, una falta de respecte; volen acabar amb ell", critiquen fonts de la formació. S'escuden rere la consulta als inscrits, als qui preguntaven si havien de formar un govern de coalició "sense vetos" o deixar el PSOE governar en solitari. Sense sorpresa: la primera opció, que avala l'estratègia de l'aparell, ha guanyat amb el 70% dels vots. Veuen un bri d'esperança en què Sánchez ja parli de "coalició".

El que és evident és que el candidat socialista actualment només compta amb 124 vots favorables, els 123 del PSOE i el del PRC. Fins i tot encara que aconseguís els vots a favor d'ERC, el PNB, EH Bildu i Compromís, també necessitaria el  d'Unidas Podemos, perquè el no sumaria més. Passen els dies, s'acosta l'hora definitiva, però el bloqueig persisteix.

La carta del PP i Cs

Malgrat els cops de porta reiterats --Albert Rivera ja ni es vol reunir amb ell--, Pedro Sánchez continua mantenint sobre la taula la carta de l'abstenció del PP i Ciutadans. La realitat és que, en la qüestió catalana, s'entén molt més amb Casado i Rivera que amb Iglesias. És per això que els ha tornat a reclamar "responsabilitat" servint-se de l'independentisme com a escut: "Cal recordar que tant el PP com Ciutadans sempre han criticat al PSOE la seva dependència de forces independentistes. Si ells s'abstenen en la sessió d'investidura, el vot dels independentistes queda en zero. No té valor". 

Divisió independentista?

Aquest dijous ha estat tarda de reunions a la presó de Lledoners. Aquest divendres es reuneix l'executiva d'Esquerra Republicana amb un sol punt a l'ordre del dia: decidir el sentit del seu vot en el debat d'investidura. Els seus catorze diputats --el d'Oriol Junqueras, suspès per la Mesa, no compta-- són decisius. I encara han de fixar posició, malgrat que no volen "bloquejar". Per la seva part, la seva portaveu de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha reiterat aquest dijous que en aquests moments se situen en el no, però no acaben de tenir una posicio uniforme. Dins del grup hi ha enuig perquè els socialistes ni tan sols els han convocat per a una nova reunió, a diferència d'ERC. També per les recents declaracions de Sánchez sobre una hipotètica nova aplicació de l'article 155. Però els presos ja van expressar-se partidaris de facilitar la investidura en una carta.