El retorn a les escoles és encara un tema per resoldre de cara al desconfinament. Mentre el País Basc ja té data per a la reobertura, Catalunya encara no i en els últimes dies algunes veus, com la de l'alcaldessa Ada Colau, han reclamat que s'obrin les escoles. El vicepresident Pere Aragonès, però, ha demanat prudència  i ha avançat que el departament d'Ensenyament i el de Salut estan treballant en una proposta per obrir-les "en condicions". El vicepresident ha defensat que volen obrir-les, però ha recordat que és un espai on hi ha aglomeracions i que la distància física entre les criatures és més complicada, pel que ha demanat paciència. 

Ho ha defensat en una roda de premsa a Tarragona al costat de la consellera de Salut, Alba Vergés, i de  l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, per valorar la primera fase de desescalada en aquesta ciutat, la més poblada que ha passat fins ara de nivell. En ella també ha tornat a reclamar la recuperació de totes les competències de la Generalitat per gestionar el desconfinament i ha defensat que són els territoris i els agents de proximitat els que han de prendre les decisions durant el desconfinament. 

En termes econòmics, el també dirigent republicà ha defensat que s'hauria d'incrementar el fons que ha atorgat a Catalunya el govern espanyol i que caldrà allargar els ERTO per força major a una figura equivalent a tota la temporada d'estiu.

Vergés, convençuda que s'acceptaran les noves fases

Per altra banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, s'ha mostrat convençuda que el ministeri de Sanitat aprovarà les noves fases de desconfinament. Vergés ha assegurat que encara no tenen "resposta", però s'ha mostrat convençuda que s'acceptarà i que serà comunicat aquest divendres a la tarda, i ha posat en valor que des del govern espanyol ara s'estigui optant pel "diàleg" amb les comunitats.

Per altra banda, sobre el fet que s'hagi proposat a Madrid una "fase 0,5" com la proposada per Barcelona i l'àrea metropolitana, la consellera ha evitat posicionar-se sobre el que ha de fer la capital espanyola, però sí que ha dit que és un "equilibri molt bo". "Per això ho deuen haver proposat a Madrid", ha dit.

Finalment, pel que fa a la mobilitat en l'entrada d'un nou cap de setmana, ha recordat que la mobilitat entre regions sanitàries no esta permesa "fins la fase 3".