La consellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat el contracte que el Govern va fer amb l'empresa Ferroser Servicios Auxiliares, filial de Ferrovial, per dur a terme el seguiment dels contactes de casos de Covid-19. Aquesta contractació, que ha estat durament criticada per l'oposició i els sindicats del sector, ha estat censurada pel Parlament, que en diverses ocasions ha instat el Departament a cancel·lar-lo.

En una compareixença davant la Diputació Permanent impulsada pels grups de l'oposició, Vergés ha explicat que el mes de maig del 2020, quan es va fer la contractació, "el sistema de vigilància epidemiològica no estava preparat per assumir aquest volum".

"Vam decidir que aquest perfil que només és de trucades i seguiment, no tan especialitzat, necessitàvem desplegar-lo amb un call center", ha explicat afegint que es tracta d'"una feina de menys valor que la que es fa en el sistema de rastreig, dins de l'Agència de Salut Pública".  

Vergés també ha justificat la contractació al·legant el context d'emergència en què es va fer, el mes de maig, quan tot just començava el pla de desconfinament i "era el moment clau per començar el traçat de contactes".

 trabajadores servicio ambulancias ferrovial - europa press

Treballadors del servei d'ambulàncies contractats per Ferrovial / Foto: Europa Press

A més, també ha servit, segons ha dit, per ampliar aquest sistema i dotar-lo d'un total de 3.500 professionals. La consellera de Salut ha afegit que aquest servei es quedarà, tal com ha recomanat l'OMS, per la seva utilitat a l'hora de seguir contactes d'altres infeccions. I és que, segons ha alertat la mateixa OMS, les pandèmies seran una de les grans amenaces del segle XXI.

"La diferència entre Alemanya i Espanya"

Vergés ha centrat bona part de la seva intervenció en criticar el govern espanyol i la seva gestió durant la pandèmia. La titular de Salut ha retret a la Moncloa que no acompanyi les restriccions de mesures econòmiques i ha assenyalat que aquesta és la "principal diferència entre Alemanya i Espanya".

En aquest sentit, Vergés ha retret a l'Estat que trigués 15 dies en decretar el confinament domiciliari durant el mes de març, el no confinament perimetral de Madrid quan era l'epicentre de la pandèmia o que ara no faci obligatori el teletreball. "Si no assumeixen res almenys que ens donin totes les eines", ha reclamat. 

Sobre la candidatura del ministre de Sanitat, Salvador Illa, l'ha qualificada de "molt greu". "Sent ministre d'una pandèmia, pensar més en els vots que en salvar vides, per a mi és molt greu", ha dit.

Defensa de les restriccions

Vergés també ha defensat les restriccions del Govern, "les més dures de l'Estat", ha reconegut, però recordant que són similars a les imposades a França o Alemanya. De fet, la consellera ha aclarit que si s'han pres amb aquesta anticipació ha estat perquè s'ha tingut en compte l'augment de casos de la majoria de països europeus.

Així doncs, ha justificat el tancament de la Cerdanya i el Ripollès, donat que les dades no milloraven, i ha defensat l'allargament de les actuals restriccions fins a principis de febrer, ja que, segons ha alertat, els ingressos a les UCIs continuaran creixent en les pròximes setmanes. 

Per últim, Vergés ha lamentat que la Generalitat ha hagut "d'aguantar lliçons de tothom", però que el Govern "mai ha posat en compromís a ningú", en referència a la Comunitat de Madrid i el govern espanyol.