La consellera Tània Verge denuncia la “hipocresia” i "falta de cultura democràtica" del PP per la seva proposta d'il·legalitzar els partits que promoguin referèndums il·legals —recollida en l’esmena a la totalitat a la llei d’amnistia—. En una entrevista a SER Catalunya aquest dijous al matí, la responsable d’Igualtat i Feminismes del Govern ha recordat que "hi ha un informe del Consell d'Europa que li diu a l'Estat espanyol que repari tota repressió i deixi de perseguir políticament tot un moviment que defensa per via pacífica i democràtica el dret a decidir de Catalunya". Partint d'aquesta premissa, Verge ha ironitzat i insta al PP a anar a Estrasburg a explicar la seva proposta, a veure quina resposta reben i “si és gaire coherent amb la Convenció Europea de Drets Humans o amb altres paràmetres de democràcia i llibertat d'expressió".

D'altra banda, quant a les qüestions d'Igualtat i Feminismes, Verge ha assegurat que el Govern posarà en marxa un servei especialitzat d'atenció contra les violències en l'àmbit digital al llarg de 2024 i que reforçarà "els serveis d'intervenció especialitzada que existeixen actualment". La consellera ha remarcat que l'entorn digital és un espai on també es produeixen violències contra dones, especialment joves o col·lectius com les 'gamers'. També ha destacat que el Govern ha posat en marxa un servei d'intervenció en crisis, especialitzat en violències sexuals que té la capacitat de desplaçar-se presencialment "a qualsevol municipi" de Catalunya per atendre i acompanyar les víctimes.

Jugar un "paper actiu" contra les violències masclistes

Preguntada sobre les dades de violència masclista de la nit de Cap d'Any, que va deixar 12 detinguts per aquest motiu, Tània Verge ha reiterat que "les violències masclistes no són una xacra", com se sol dir amb la frase arquetípica, sinó que són quelcom estructural, "part de la nostra societat, cultura i del dia a dia" i que, per tant, "es reprodueix en espais d'oci i espais de festa". En aquest sentit, Verge insta a ser conscient que tots juguen un "paper actiu" per "aturar-les" i "no deixar passar-ne ni una". La consellera valora que "que ara siguin més visibles i s'identifiqui i es posi nom a totes és positiu", perquè, argumenta, "venim d'un silenci molt gran, que feia que les dones patissin soles i fins i tot sentissin vergonya". 

Encara sense data per als productes menstruals gratuïts

La consellera Verge ha afirmat també que les farmàcies catalanes començaran a distribuir de manera gratuïta copes menstruals, calces absorbents i compreses de tela a dones, persones no binàries i homes trans que menstruïn durant el primer trimestre de 2024, si bé encara "no hi ha data" exacta.

Pla contra la "pressió estètica"

Finalment, Verge ha xifrat en un 60% les dones entre 18 i 25 anys que senten insatisfacció cap al seu cos i en un 47% les joves entre 12 i 16 anys que es volen aprimar, que en el cas de les noies d'entre 8 i 11 anys és del 15%. Davant aquesta situació, ha destacat que el Pla d'acció per combatre la pressió estètica inclou mesures en l'àmbit del consum, publicitat, audiovisual, educació, salut, laboral i de l'esport, així com accions de sensibilització, davant aquesta "situació de discriminació".