El partit dels Verds Europeus ha rebut amb entusiasme una de les darreres propostes sorgides de la taula de diàleg: que el català tingui presència al Parlament Europeu. Tot plegat, després que dimecres passat representants del Govern es reunissin amb els seus homòlegs de La Moncloa per tal d'intentar arribar a acords per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. De la trobada no en va sortir cap proposta de talla, però sí que es va aconseguir algun progrés en matèria de llengua. Així, un dels punts del document pactat és que el govern espanyol sol·licitarà a la presidència del Parlament Europeu que considerin el català com a llengua d'ús al ple de l'Eurocambra, que plantejarà que aquest objectiu sigui tècnicament i financerament viable i que treballarà per aconseguir la majoria suficient que avali aquesta petició abans no acabi l'any en curs.

La formació europea, en la qual s'hi troben integrats Esquerra Republicana i també els comuns, s'ha pronunciat aquest dilluns a favor de la proposta. I ho ha fet a través de la presidenta d'Els Verds/Aliança Lliure Europea. Ska Keller ha recordat que el català, amb 10 milions de parlants, és la llengua més important que no té oficialitat a Europa. "Hauria de tenir el seu lloc al Parlament Europeu, juntament amb les nostres llengües de la Unió Europea. Aquesta decisió s'hauria d'haver pres fa anys", ha dit Keller, lamentant també la posició de la institució fins ara. Abans que el català sigui llengua oficial, ha dit, ja s'hauria de permetre "el seu ús a les institucions de la UE" i que pugui ser empleada per parlamentaris i ciutadans.

L'objectiu és que, després de l'aturada per l'estiu, i tan bon punt arribi la nova proposta de les autoritats espanyoles a què s'ha compromès el govern espanyol, el grup polític demanarà a la Mesa del Parlament "avançar adoptant ràpidament la decisió" per tal que el català pugui emprar-se "com més aviat possible" a l'activitat parlamentària. Keller culmina el seu comentari amb una advertència: "No podem fallar els catalanoparlants de nou aquest cop".

Els fruits de la taula de diàleg

Més enllà del suport dels Verds a la proposta lingüística, la nota de premsa del partit europeu també menciona la taula de diàleg, per ser l'espai d'on va sortir l'acord entre la part catalana i l'espanyola. Curiosament, comparteixen el seu suport a "la proposta, així com a les conclusions i l'esperit" de la darrera taula de diàleg. A més, consideren que aquest espai de reunió entre les dues parts ha obert una "nova etapa de negociacions" que creuen "molt positiva". Aquest optimisme amb què la comunitat internacional pot veure la taula de diàleg és, precisament, una de les principals amenaces que han subratllat anteriorment alguns representants de l'independentisme, recordant que l'espai serveix per blanquejar l'Estat i presentar-lo com una part disposada a resoldre el conflicte amb Catalunya.