La fundació de la CDU, el partit de la cancellera Angela Merkel, ha carregat amb duresa contra les condicions que va posar el president espanyol, Pedro Sánchez, als altres partits per a la seva investidura, i dona a entendre que és impossible que aconsegueixi governar en minoria. La fundació democristiana alemanya ha recordat al president espanyol en un informe que la política "és l'art de pactar" i que en el joc polític de la democràcia parlamentària "no sol haver-hi un únic guanyador". Uns criteris que són habituals a Europa però no pas en la política espanyola.

En una anàlisi titulada Incertesa política després del fracàs de la formació de govern a Espanya, la fundació de la CDU assegura que "és pràcticament impossible en totes les democràcies parlamentàries que un partit que té menys d'un terç dels escons al Parlament pugui formar un govern en solitari", tal com pretén el president socialista. Atribueix a això la derrota de Sánchez al Congrés, després que només va aconseguir el vot favorable d'un diputat regional, i ho considera previsible. Al seu entendre, el president espanyol "no va entendre correctament el resultat de les eleccions legislatives del 28 d'abril, o simplement va voler ignorar-lo".

"A les eleccions del 28 d'abril, el PSOE va obtenir una majoria relativa de 123 dels 350 escons del Congrés, amb un 28,7% dels vots. Sánchez va ser el guanyador i qui va obtenir més vots. Però el resultat dels comicis mostra dues coses molt clares: primer, la fragmentació del sistema de partits fa inevitable la formació d'un govern de coalició per primer cop des de la recuperació de la democràcia el 1978. La possibilitat que els socialistes puguin fer un govern en solitari amb el suport ocasional de partits regionals, com havien fet el PSOE i el PP fins al 2015, ja no és possible, per la fragmentació del Parlament. I segon, els electors espanyols volen un govern que representi el centre polític. Un govern estable, coherent i eficaç només era possible amb una coalició entre dos dels grans partits, del PSOE amb Ciutadans, o del PSOE amb el PP", indica.

La fundació democristiana, en canvi, no veu possible el pacte entre el PSOE i Podemos, perquè no té majoria i depèn dels partits nacionalistes, de qui recorda que ja li van tombar els pressupostos.

En comptes d'adaptar-se a aquests paràmetres reals, la CDU afirma que el president espanyol ha intentat una "estratègia encara més ambiciosa" i volia -"potser encara vol"- formar un govern en solitari. Per això recorda que va demanar el suport dels altres partits a canvi de res, i interpreta que pretenia governar a base de decrets i sabent que seria impossible una moció de censura en contra. Però quedava a l'aire l'aprovació dels pressupostos. "Aquesta estratègia era arriscada. Sobretot perquè s'espera que els partits nacionalistes posin fi a tota col·laboració constructiva amb el govern [espanyol] després que es publiqui la sentència sobre els acusats independentistes catalans", afegeix.

La fundació acusa Sánchez de "no haver fet res" per aconseguir el suport de Cs o del PP a la seva investidura, i en canvi creu que els ha "insultat" titllant-los d'ultres. També apunta que en realitat no hi va haver en cap moment "negociacions serioses" amb el líder de Podemos, Pablo Iglesias, i que no es va parlar de polítiques concretes. Considera que ara Sánchez segueix sense fer cap invitació adequada per encetar "converses constructives" amb cap partit.

El partit de Merkel fa una valoració pessimista sobre el futur polític d'Espanya. "Ningú no sap hores d'ara si es superarà el bloqueig polític, i com, abans del límit del 23 de setembre. Una de les primeres condicions per a això seria probablement que els actors polítics acceptin que la política és també l'art de pactar i que en el joc polític d'una democràcia parlamentària no hi sol haver un únic guanyador. Per als actors polítics a Espanya, és un aprenentatge difícil. El país i els ciutadans n'hauran de pagar un preu alt", deixa anar.