La Guàrdia Civil va intervenir a l'exconseller Xavier Vendrell (ERC) una nota que plantejava que 20.000 independentistes es rellevarien cada setmana en una mobilització durant dos anys en acampades a les capitals europees, per exigir la llibertat dels presos polítics i l'acceptació dels resultats del referèndum de l'1-O.

Així consta en un informe, al qual ha tingut accés Efe, que la Guàrdia Civil ha tramès al titular del Jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, en el marc del cas Volhov, pel qual Vendrell va ser detingut l'octubre del 2020 al costat d'altres integrants del denominat "estat major" de l'1-O, entre ells l'exdirigent de CDC David Madí, acusats de desviar fons públics a Waterloo.

Entre els 60 arxius que Vendrell guardava com a notes al seu telèfon mòbil, que li va ser intervingut en el moment de la detenció, la Guàrdia Civil va detectar-ne una, sense data ni signatura, relativa a l'estratègia de mobilització ciutadana del moviment independentista, que preveia torns setmanals de 20.000 activistes.

El document preveia que, sota el lema "Llibertat i democràcia", s'organitzés al març una marxa de Barcelona a Brussel·les, on s'arribaria al mes de maig, per acampar-hi "fins a tenir la llibertat dels presos i exiliats i l'acceptació del resultat del referèndum".

Una altra opció que es contemplava en la nota era impulsar una ruta per les capitals d'Europa, entre les quals se citaven París, Brussel·les, Praga, Viena, Roma i Ginebra, per dur a terme les mobilitzacions. Per fer-ho, es preveia el "compromís" d'aconseguir torns de 20.000 independentistes que es rellevarien setmanalment i demanant que estiguessin preparats per "resistir dos anys".

"Necessitem que els dos milions d''indepes' dediquin una setmana cada dos anys fins a la victòria", apuntava la nota intervinguda al mòbil de Vendrell, a qui la Guàrdia Civil situa en altres informes com un dels impulsors de la plataforma Tsunami Democràtic, que va liderar les mobilitzacions independentistes després de la condemna en el judici de l'1-O.

Per preparar la ruta, el document contemplava comptar amb el suport d'"ajuntaments progressistes" que facilitessin l'acampada, i els obrissin poliesportius i punts de càrrega d'aigua.

Entre el material que el document preveia per organitzar les acampades, figuraven carpes dormitori, mòduls de cuina, banys, dutxes d'aigua calenta, mòduls per netejar roba, menjadors, camions frigorífics, així com caravanes i autocaravanes, generadors elèctrics, cablejat, xarxa permanent de wifi i autocars per "anar i venir permanentment" des de les capitals.

També s'advocava per comptar amb "milers" de banderes europees i ensenyes amb el logo d'urnes, paraigües de la Unió Europea, acreditacions electròniques i disposar d'un qüestionari perquè els participants detallessin la seva disponibilitat per caminar, cuinar, muntar, fer aportacions econòmiques o materials i per distribuir-se entre "cuiners per a la democràcia, camions-xofers", motoristes o castellers.

La Guàrdia Civil també va trobar al mòbil de Vendrell una fotografia d'una reunió virtual en què va participar, en una data no concretada, al costat del president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i la de l'ANC, Elisenda Paluzie, a més del vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, entre d'altres.