Un any després, Lledoners s'ha desbordat de solidaritat pels presos. Unes 15.000 persones, segons l'organització, s’han aplegat aquest dijous a la presó de Lledoners per exigir la llibertat dels presos polítics, en un acte organitzat per ERC i la plataforma Free Junqueras, on ha tingut un fort protagonisme el líder dels republicans, Oriol Junqueras, i també Joaquim Forn, en complir-se aquest divendres un any del seu empresonament.

Fins a 100 autocars han arribat a la presó del Bages des de diversos punts de Catalunya i fins i tot del País Valencià. A més, molts catalans han arribat al centre penitenciari amb els seus propis vehicles, per la qual cosa tant el pla de Lledoners com els seus accessos han quedat totalment col·lapsats i han obligat a endarrerir l'inici de l'acte uns minuts.

La concentració ha comptat amb diverses actuacions musicals i parlaments polítics, però també hi han tingut una forta presència els presos i les seves famílies a través de diversos escrits. Així, en una carta conjunta, els set presos de Lledoners han assegurat que un any després els seus ideals i conviccions estan intactes. "No han aconseguit humiliar-nos. L’esperança és més poderosa que la por", han defensat, agraint les mobilitzacions de la ciutadania.

També s'han llegit cartes de Junqueras, Forn i Romeva, i s'ha sentit la seva des de dins la presó saludant els concentrats.

EL NACIONAL familiars Junqueras Lledoners Carles Palacio

"D'aquí a un any sabrem que ha valgut la pena"

En la seva carta, Junqueras ha defensat que "mai demanarem perdó per ser independentistes i republicans" i ha afirmat que "la presó serà la seva derrota". A més, ha assegurat que "estem disposats absolutament a tot, de manera pacífica, per defensar la democràcia". "D’aquí a un any sabrem que ha valgut la pena. La lluita és llarga, però valdrà la pena. Guanyarem", ha conclòs la carta de Junqueras llegida per diversos familiars entre els quals hi havia el seu pare.

Per la seva banda, Forn ha agraït als ciutadans les mobilitzacions i els ha demanat que se sentin "orgullosos del que hem fet". El conseller també ha demanat que persisteixin i ha assegurat que "la nostra lluita serà llarga i dura, però tindrem el millor regal". "Ens mantindrem per sempre més fidels al servei d'aquest poble", ha afirmat a través d'un text llegit per la seva esposa, Laura Masvidal.

EL NACIONAL laura Masvidal Lledoners Carles Palacio

També l'esposa de Raül Romeva, Diana Riba, ha llegit unes paraules del conseller en què ha parlat de Junqueras i ha defensat que cal seguir caminant sense "pors". "Volem caminar, volem anar ben lluny, volem construir conjuntament i l’única manera de fer-ho és com ho estem fent, sense temors, sense pors. Aquesta és l’actitud que ens farà guanyar", ha afirmat. 

"Només ens val la llibertat, l'absolució i l'autodeterminació"

L'acte ha tingut lloc el dia abans del primer aniversari de l'empresonament, però també el dia abans que es coneguin les acusacions de la fiscalia pel que fa als presos. Per aquest motiu, el vicepresident Pere Aragonès ha avisat a l'Estat que "no ens valen penes rebaixades ni altres delictes". "No ens valen jocs de mans, només ens val la llibertat, l'absolució i l'autodeterminació", ha afirmat.

En el mateix sentit s'ha expressat el president del Parlament, Roger Torrent, que ha defensat que "nosaltres no volem indults". Així, ha recordat que "posar urnes i paperetes no és delicte", per la qual cosa ha defensat que "no han de demanar perdó de res". "Fa un any que dura aquesta farsa i aquesta mentida, tenen la democràcia segrestada entre reixes", ha defensat Torrent, que ha afegit que "mai renunciarem a la llibertat d'aquest poble". 

Públic Lledoners C.Palacio

També ha intervingut en l'acte la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que a través d'un vídeo enviat des de Ginebra ha demanat als concentrats que continuïn posant-se el llaç i la indumentària groga perquè és una manera de "denunciar que l'estat espanyol ha fet saltar pels aires els nostres drets". "Avui ens hem de sentir forts i estar aixecats i dempeus", ha afegit, en una intervenció en què s'ha dirigit directament als presos que la podien escoltar des de la presó.

EL NACIONAL Elisenda Alamany Lledoners Carles Palacio

"Ara és el moment que tots estiguem a l'altura"

Un dels parlaments més destacats de l'acte ha estat el de la diputada dels comuns Elisenda Alamany, que ha intervingut per primer cop en un acte d'aquestes característiques per demanar la llibertat dels presos. Alamany ha demanat actuar "junts" contra la repressió i per la llibertat dels empresonats i ha defensat fer-ho des de la "pluralitat i la diversitat" perquè "això és el que ens fa forts". "Ara és el moment que tots estiguem a l'altura", ha demanat, una setmana després d'haver presentat la plataforma Sobiranistes i haver renunciat a ser la portaveu dels comuns al Parlament per les discrepàncies internes del grup entre els més propers a l'independentisme i els més propers a ICV.

Els crits d'"unitat" han estat els més escoltats, especialment durant els parlaments d'Aragonès i Torrent, tot i que també s'ha pogut sentir el de "no esteu sols", "llibertat" o "independència". 

L’acte ha comptat amb les actuacions musicals de l’exdiputat de la CUP David Fernàndez, la de l'exdiputat de JxSí i cantautor Lluís Llach i també les de Feliu Ventura i Strombers. També s'hi han pogut veure polítics d'altres partits com la diputada de JxCat Aurora Madaula, la diputada d'En Comú Podem al Congrés Marta Sibina, i l'exlíder de Podem Albano-Dante Fachin.