La presidenta d’En Comú Podem, Jessica Albiach, ha retret al candidat d’ERC a presidir a la Generalitat, Pere Aragonès, que en el debat d’investidura només ha vingut amb un programa de Govern, en el qual inclou una fórmula clara: “ERC, JxCAT i el suport de la CUP”.  En aquest sentit, ha pronosticat que reeditar “una legislatura d’ERC i CUP té l’obsolescència programada”.  

Això, ha argumentat, es deu a les desconfiances que s'han generat entre les dues forces durant les dues últimes legislatures que han governat conjuntament. “Porteu una motxilla plena de retrets i punyalades”, ha indicat Albiach.

 

"JxCAT utilitza la humiliació" 

Si Aragonès no assoleix la majoria absoluta, és a dir, el suport de 68 diputats, podrà presentar-se en una segona sessió d’investidura en 48 hores, que tindria lloc el dimarts. Ara bé, el president de JxCAT, Albert Batet, li ha exigit que no convoqui un ple per dimarts i que es donin el temps necessari per negociar.

Albert Batet interviene en el debate de investidura Aragonès / Sergi AlcàzarBatet durant la intervenció al Parlament / Sergi Alcàzar

Segons Albiach, aquesta petició mostra que “JxCAT utilitza la humiliació com a manera de negociar”.  A més, ha manifestat que, si ERC vol, després de la legislatura fallida d’aquest divendres, poden seure en una mesa a negociar amb la seva formació per a intentar desencallar aquesta situació de cara al debat de dimarts. "Volem un govern d'esquerres, sense desconfiances", ha defensat la representant dels comuns. 

De moment, ERC ha segellat un acord amb la CUP i, en el cas que s’unissin els comuns, tampoc tindrien el suport que es requereix, que seria una majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.  En aquest context, la suma d’ERC, la CUP i En Comú Podem seria insuficient, per la qual cosa, Albiach ha apel·lat a la necessitat de negociar amb el PSC i construir consensos amplis. El problema, però, ha valorat és que els socialistes no tenen una postura clara de com gestionar el conflicte català.

“Que tenen por? Que els diguin traïdors? Amb els que volen seure a la taula a negociar (en referència a JxCAT) ja els diuen traïdors”, ha argumentat Albiach, que ha demanat a ERC que no cometi els mateixos errors del passat i que no torni a governar amb la formació liderada pel president Carles Puigdemont. “És una legislatura decisiva marcada per la Covid i ens portarà al fracàs i a les lluites internes?”, s’ha preguntat la líder dels comuns al Parlament. 

Per la seva part, Aragonès ha estès la mà a Albiach perquè s'uneixi a un pacte que configuri un Govern ampli de totes aquelles formacions que estan a favor del dret de decidir i l'amnistia. En aquest context, ha assegurat que els uneixen més coses que els separen i que, per això, ha interpel·lat els comuns perquè se sumin a l'acord que ha firmat entre ERC i la CUP. "Entrin a jugar al partit", els ha reclamat el candidat.   

 

Imatge principal: Albiach durant la seva intervenció en el debat d'investidura / EFE