El Vaticà ha matisat que no s'oposarà a l'exhumació del dictador Francisco Franco, si així ho decideixen les autoritats competents, ni tampoc es pronunciarà sobre el lloc on ha de ser enterrat, ha informat avui el portaveu vaticà, Greg Burke. La Santa Seu fa aquest aclariment després que aquest matí, la vicepresidenta del govern espanyol hagi confirmat que l'executiu socialista i el Vaticà han acordat que les restes de Franco no aniran a l'Almudena.

La mateixa font va indicar en un comunicat que en la reunió que van mantenir aquest dilluns el secretari d'Estat vaticà, el cardenal Pietro Parolin, i la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, "és cert" que ella "va expressar la seva preocupació per la possible sepultura a la catedral de l'Almudena i el seu desig d'explorar altres alternatives, també a través del diàleg amb la família". "Al cardenal secretari d'Estat li va semblar oportuna aquesta solució", ha dit Burke, que ha precisat que "el cardenal Pietro Parolin no s'oposa a l'exhumació de Francisco Franco, si així ho decideixen les autoritats competents, però en cap moment no es va pronunciar sobre el lloc de l'exhumació".

Parolin i Calvo es van reunir dilluns al Vaticà per, entre altres assumptes, conversar sobre l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco que es troben actualment en el complex monumental del Valle de los Caídos, on van ser dipositats quan va morir el 1975.

Calvo diu que les restes no aniran a l'Almudena

Calvo ha dit avui, als passadissos del Congrés, que el govern de Pedro Sánchez i l'Església catòlica busquen una fórmula perquè les restes de Franco no siguin enterrades a la catedral de l'Almudena a Madrid. "Vam acordar de manera conjunta trobar una sortida, que òbviament no pot ser a l'Almudena", ha dit la vicepresidenta del Govern.

Des que l'executiu socialista va anunciar l'estiu passat la seva intenció d'exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos, monument construït pel dictador després de la Guerra Civil, s'ha generat una polèmica sobre el lloc al qual s'haurien de traslladar. La seva família, que es va oposar a l'exhumació per considerar-la una "imposició" de l'Estat, va manifestar la seva intenció d'enterrar Franco a la catedral de l'Almudena, ubicació, que rebutgen diversos col·lectius per considerar que un lloc tan cèntric i conegut de Madrid es pot convertir en centre de peregrinació de nostàlgics del franquisme o fins i tot de feixistes europeus.

Calvo ha subratllat avui que compta amb el suport del cardenal arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro, que "ja va dir l'altre dia que a ells no els sembla bé" que les restes del dictador es traslladin a l'Almudena", com pretén la família. També ha afegit que "el lloc on han de descansar les restes ha de ser un espai on no puguin produir-se situacions d'enaltiments ni homenatges". Ha conclòs el tema afirmant que el govern espanyol "té instruments" perquè això es compleixi.