L'escriptor peruà Mario Vargas Llosa ha lloat el discurs incendiari que va pronunciar el rei Felip VI el 3 d'octubre del 2017, just després del referèndum de l'1-O, en el qual va animar a combatre les institucions catalanes. Vargas Llosa no ha dubtat a aplaudir "l'enèrgic discurs" amb el qual el monarca espanyol "es va encarar al conat separatista a Catalunya", en un acte de commemoració dels 40 anys de l'actual Constitució espanyola, en presència del monarca.

El premi Nobel, que ha fet el discurs més polític de la jornada, ha assegurat que els 40 anys han estat de "democràcia, legalitat i llibertat", i que han estat "el millor que li ha passat i que ha fet Espanya".

A banda de tenir paraules també per a les víctimes d'ETA, Vargas Llosa ha lloat "l'importantíssim paper" de la Corona, i ha indicat que ara una reforma de la Constitució és possible, sempre que tingui voluntat d'"ampliar les llibertats" i que sigui "prudent". Ha advertit del risc que suposa al seu entendre el "fanatisme" polític.

El parlament ha estat en la inauguració de l'exposició sobre els 40 anys de la Constitució espanyola, a la Casa Amèrica de Madrid.