La proposta de crear una hisenda catalana del líder del PSC, Miquel Iceta, ja s’ha trobat amb els primers entrebancs, tant dins com fora del seu partit.

El president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha considerat que tant la hipotètica hisenda pròpia com la negociació amb el govern espanyol d'una quitació del deute per a Catalunya s'ha de "decidir entre tots". "Jo crec que aquests no són moments de posar en valor la falta de coincidència que pugui haver-hi sinó tot el contrari", ha assenyalat el president extremeny, que, tot i reconèixer “diferències” amb Iceta, creu que coincideixen "en allò essencial", que és que "aquestes coses" s'han de "decidir entre tots".

En aquest sentit, Vara s’ha mostrat convençut que, en contraposició al govern Puigdemont, si Iceta esdevé el proper president defensarà les seves conviccions “allà on les defensem tots”. El president extremeny ha posat així d’exemple la conferència de presidents autonòmics o el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

La proposta d’Iceta

Les paraules de Vara arriben després que Iceta proposés aquest dijous a El Mundo una reforma “urgent” del sistema de finançament per augmentar el benestar de "tots els espanyols".

Pel líder del PSC, aquesta reforma hauria de comportar que la Generalitat assumeixi tota la responsabilitat fiscal i de govern i, per tant, la recaptació i gestió de tots els impostos que es paguen a Catalunya.

Albiol ho considera un “error”

El candidat del PPC, Xavier García Albiol, també s’ha pronunciat sobre la proposta d’Iceta, que ha qualificat d'"ocurrència".

Pel líder popular, donar lloc a una hisenda catalana seria un "error" que facilitaria el frau i que donaria una "imatge de triomf a l'independentisme". Albiol considera que no té sentit plantejar aquest tipus de propostes quan el Ministeri d'Hisenda funciona de "manera efectiva". "Cal més Estat a Catalunya i més Espanya a Catalunya", ha sentenciat.