Andreu van den Eynde, l'advocat d'Oriol Junqueras, ha sortit de la presó de Lledoners visiblement content. Després de conèixer la sentència del TJUE que reconeix la immunitat del president d'ERC i d'analitzar-ho amb ell, ha comparegut davant els mitjans satisfet i ha parlat clar: "És una victòria tècnica. Estem molt contents".

I ha anat més enllà aventurant el desenllaç: llibertat per a Junqueras i nul·litat de la sentència. "L'anul·lació de la sentència indica l'anul·lació de totes les condemnes", ha dit ferm l'advocat. "No juguem amb el futur ni amb expectatives. Tenim esperança que aquest escenari es produeixi, només podem fer que treballar perquè aquest escenari es produeixi", ha conclòs. 

Andreu van den Eynde s'ha mostrat confiat que Junqueras ha de sortir de la presó: "La sentència és claríssima, no hi ha dubte que l'Oriol Junqueras ha d'estar en llibertat. No hi ha res que pugui fer pensar que ha de seguir a la presó. És incompatible". Segons l'advocat, Junqueras ni podia estar en presó provisional ni el Suprem havia de mantenir-l'hi sense demanar-ho al Parlament Europeu.

Sobre el que passarà, Van den Eynde no ha volgut fer travesses, ni posicionar-se, però creu que el Tribunal Suprem no tindrà una opinió contrària a la sentència del TJUE. La resolució d'avui, però, no aborda què cal fer ara "perquè hi ha una part de la sentència que ells no poden determinar, efectes reflexos de la immunitat" però sí que dona la guia a seguir a partir d'ara. 

Sentència i condemnes nul·les

Andreu van den Eynde s'agafa a la llei i al dret. Sense voler especular, fa una anàlisi jurídica que el porta a concloure que "la immunitat comporta de facto la nul·litat de la sentència". I això automàticament faria decaure la resta de les condemnes. Cosa que podria comportar una repetició del judici.

Aquest matí l'advocat, només conèixer la resolució del TJUE, ha presentat un document demanant que es tingui en compte aquesta resolució en la nul·litat que ja havia presentat dilluns i que s'alliberi Oriol Junqueras.

Doctrina Junqueras

Andreu van den Eynde, que va veure's immers en tot el procés judicial amb la primera querella contra Carme Forcadell, ha recordat que des de l'inici va intentar "repetidament" defensar la immunitat que avui s'ha reconegut. 

"Arriba amb una sentència d'una forma gairebé explícita. Ens dona fil per randa la raó en tot el que hem demanat sempre i estableix una nova doctrina, la doctrina Junqueras". I és que la sentència d'avui del Tribunal de Justícia de la Unió Europea marca la jurisprudència a seguir a partir d'ara al Parlament Europeu i explicita que la condició de diputat s'adquireix en el moment en què les juntes electorals proclamen oficialment els càrrecs electes després dels resultats electorals, i no a partir de la formació dels parlaments i l'accés al càrrec.

Això en el cas de Junqueras va ser el 13 de juny, un dia després del final del judici. Aquell dia va adquirir la immunitat i Manuel Marchena l'hauria hagut de deixar en llibertat per poder no només recollir l'acta de diputat, sinó per desenvolupar la seva tasca d'eurodiputat al llarg de tota la legislatura de 5 anys.