L'ex-primer ministre francès, Manuel Valls, ha lamentat avui al diari Le Journal du Dimanche que Europa no hagi mostrat un suport més ferm al president d'Espanya, Mariano Rajoy, davant la crisi catalana. Valls ha indicat que s'ha de respectar Espanya i ser solidaris amb les decisions de Rajoy hagi d'adoptar, i també ha lamentat que Europa no hagués llançat aquest missatge abans de l'1-O.

L'excap del govern socialista francès assenyala que la UE no s'ha d'implicar en cap mena de mediació en el conflicte perquè posaria al mateix nivell el govern central espanyol i el Govern català. Valls ha assegurat que la independència de Catalunya obrirà una "caixa de Pandora" a Europa que es traduiria en la independència d'altres regions com el País Basc o el nord d'Itàlia. En aquest sentit ha afegit que Europa viu en pau des de fa 70 anys, però que la història és tràgica i no s'ha de jugar amb les fronteres.

Valls, nascut a Barcelona, fill d'una família de la burgesia catalana i nacionalitzat francès des de 1982, afirma que la independència de Catalunya "seria contrària a la identitat mateixa" de la regió, fundada segons el seu parer en el sentiment "català, espanyol i europeu". També expressa la seva por que sorgeixin "corrents reduccionistes i nacionalistes que explicaran que el gen català no és igual que l'espanyol o el francès" i que "per ser català s'ha de ser des de fa diverses generacions". Una tendència que, considera, "és contrària a aquesta regió que des de temps dels grecs i els fenicis s'ha construït gràcies a la seva obertura a l'exterior".

L'ex-primer ministre francès també assegura que la sortida d'Espanya suposaria l'abandonament de la UE i de la zona euro, cosa que es traduiria "en un desastre econòmic que ja ha començat amb l'abandonament d'empreses". Valls defensa la Constitució espanyola, "una de les més democràtiques del món", i recorda que ha donat a Catalunya un estatut d'autonomia com cap a Europa. I ha afegit que "l'Estat espanyol no és autoritari", que "els catalans no són un poble oprimit" i que l'actuació de les forces de l'ordre durant l'1 d'octubre "no els converteix en una policia feixista".

L'home que va dirigir el Govern francès entre 2014 i 2016 assegura que al seu país no es permetria tampoc la independència d'una regió fora de la llei i que la policia francesa també "s'ha vist confrontada a problemes d'ordre públic (...) sense haver rebut per això consells dels veïns per actuar de forma diferent". Valls sosté que els catalans "s'arrisquen a perdre-ho tot" si declaren la independència unilateralment on inclou l'autonomia, les empreses i, sobretot, la seva manera de viure junts. Per això, diu Valls que el futur resideix en el conjunt europeu i dins d'Espanya, l'ex-primer ministre també afegeix que les forces polítiques espanyoles i catalanes, amb diàleg, han de trobar la via per sortir de la situació actual.