El vaixell 'Audaz' de l'armada espanyola enviat pel govern espanyol per recollir els 15 migrants de l'Open Arms, és massa gran per poder entrar al Port de Lampedusa. Actualment el vaixell està fondejat des del divendres davant el port italià, que és petit i amb trànsit de ferris, esperant rebre noves instruccions.

L'alcalde de l'illa de Lampedusa, Salvatore Martello, ha assegurat en declaracions a l'agència Efe que "a Itàlia ningú sap què fer amb l'Audaz". Martello ha expressat que "aquí ningú sap res", i ha afegit que ha parlat amb la capitania del Port de Lampedusa i que "no saben res". L'alcalde ha confirmat que desconeix si l'Executiu espanyol va enviar la nau "per iniciativa pròpia o després de parlar amb algú" a Itàlia.

El govern italià es renta les mans

Davant aquest panorama, l''Audaz' necessita una autorització per a poder atracar o que els migrants als quals ha vingut a recollir arribin al vaixell d'una altra manera, ja sigui en barques petites o en helicòpters. Però la crisi política a Itàlia, amb un govern en funcions, complica la situació i segons Martello, "ningú vol prendre decisions".

comandant Audaz Emilio Damià Marqués EFE

El comandant de l'Audaz, Emilio Damiá Marquès, assenyalant el Port de Lampedusa

Les oficines de premsa dels ministeris italians d'Interior, Exteriors, Defensa i Justícia han assenyalat a Efe que la situació del vaixell no és de la seva competència i no han sabut indicar de qui ho és. Mentrestant, el Ministeri de Transports ha manifestat que "el vaixell és molt gran i no pot entrar al port", per la qual cosa ara hauran de ser els d'Interior o Defensa els qui decideixin què fer.

El PP demana aclarir la despesa de l'operació

De la seva banda, la vicesecretària de Política Social del PP, Cuca Gamarra, ha criticat que l'arribada del vaixell 'Audaz' a Lampedusa és fruit de la "improvisació i demagògia" del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez.

Gamarra ha recordat que, juntament amb Ciutadans, el seu partit va registrar una petició de compareixença de Sánchez en ple extraordinari perquè parli sobre la posició de l'Executiu respecte a la crisi migratòria al Mediterrani. Entre altres qüestions, "volem saber quin és el cost d'aquesta operació i si no considera el govern d'Espanya que està qualificat l'Exèrcit de l'Aire per a haver estat ells", ha afegit Gamarra.

"El que està succeint és paradoxal"

En un missatge a les xarxes socials, l'alcalde de Lampedusa ha criticat que "el que està succeint és paradoxal", perquè primer el govern italià va mantenir "als migrants a bord de l'Open Arms durant gairebé vint dies" i ara "aquests migrants estan tots a l'illa, amb el centre d'acolliment saturat", perquè té 92 llits i actualment hi ha en el seu interior unes 200 persones.

"Mentrestant, ha arribat un vaixell de l'armada espanyola que està parat davant del nostre port: estan llestos per a transferir una part dels migrants a Espanya, però aquells que primer volien evitar que desembarquessin ara no autoritzen la seva transferència", ha subratllat.

"Queda per veure si aquesta situació es basa només en un defecte de comunicació o en un desig específic de crear tensió a la nostra illa", ha afegit.