Quatre dels presos polítics fan vaga de fam. Jordi Turull i Jordi Sànchez la van començar dissabte. I aquest dilluns s'hi van afegir Joaquim Forn i Josep Rull. Les conseqüències d'una vaga de fam poden ser mortals, tot i que l'advocat de Turull, Sànchez i Rull ja va deixar clar que no hi havia objectiu final. Que l'abandonarien quan ells creguessin. Es tracta d'una decisió personal i que requereix, i requerirà encara més, una atenció mèdica per part dels serveis penitenciaris i de la direcció de Lledoners.

Davant l'excepcionalitat i dels dubtes ètics i deontològics que puguin anar sorgint i que es podria complicar l'estat de salut dels presos en vaga de fam a partir de la quarta setmana, el Col·legi de Metges de Barcelona ha constituït una comissió de seguiment per donar suport als serveis assistencials de la presó. Es va formalitzar ahir a la tarda, i avui el seu president concedeix la primera entrevista a El Nacional.

Josep Terés, responsable de deontologia del Col·legi de Metges de Barcelona, presideix la comissió. La primera d'aquestes característiques que s'ha d'activar davant una situació excepcional. Mai fins ara el Col·legi de Metges havia constituït una comissió per fer el seguiment de vagues de fam de presos. És la primera vegada.

Josep Terés metge colegi de Metges de Barcelona - Sergi Alcazar

Quin és l'objectiu de la comissió?
Aquesta és una comissió que crea el Col·legi de Metges de Barcelona amb l'objectiu de donar suport i, eventualment, donar empara a tots els metges d'Institucions Penitenciàries i hospitals on puguin acabar ingressats aquests presos que fan vaga de fam en funció de les complicacions que sorgeixin en aquest procés. Donar-los suport i donar-los empara i posar a la seva disposició una comissió d'experts en ètica preveient que amb aquestes situacions, com ha passat sempre que hi ha hagut vagues d'aquest tipus, es puguin crear alguns conflictes de tipus ètic, de tipus deontològic. I és una comissió que actuaria i reflexionaria sobre aquests conflictes.

Per qui està formada la comissió?
En aquesta comissió hi ha experts en bioètica, juristes, nutricionistes, experts en cures intensives, que va molt lligat amb la nutrició també. Hi ha algun endocrinòleg, algun psiquiatre i hi ha metges de família. Pel que fa als experts en bioètica, hi ha un filòsof de la Universitat de Barcelona, hi ha experts de l'Institut Borja i de l'Observatori de bioètica i dret de la Universitat de Barcelona i membres de la comissió de deontologia del Col·legi de Metges.

També els visitarà?
No. Aquesta comissió no ha d'interferir en absolut en la feina normal i habitual que ja fan els metges encarregats. Aquesta comissió està a la disposició per rebre en tot cas consultes d'aquests facultatius a la presó o a l'hospital en cas que calgui un trasllat.

Josep Terés metge colegi de Metges de Barcelona - Sergi Alcazar

Estaran en contacte amb els serveis mèdics de Lledoners?
Estarem a disposició dels serveis mèdics de Lledoners.

Entre els conflictes de tipus ètic hi ha el supòsit de subministrar algun tipus de substància davant l'estat en què puguin estar?
Prenen aigua amb sal. En el moment en què els metges habitualment que els tracten vegin que hi ha un conflicte ètic o deontològic. No per indicar tractaments ni per explicar ni aconsellar el que s'ha de fer si no s'ha rebut una petició explícita.

I si perillés la seva vida, vostès aconsellarien administrar-los algun tipus de líquid o sèrum?
En cas que se'ns consulti, sí. Sempre que aquest consell no vagi en contra de la voluntat expressa de la persona que està fent la vaga de fam. Això està claríssim. Això sí que està claríssim. I aquest és un dels temes que pot generar algun conflicte de tipus ètic o deontològic. El nostre codi de deontologia ho diu claríssim en la norma 53, que en vaga de fam no s'ha d'alimentar forçosament. Però hi ha aspectes o matisos que els metges habituals els sabran resoldre perfectament. Però en cas que hi hagi dubte, el Col·legi ofereix aquesta comissió.

S'han trobat en algun cas semblant?
No. El Col·legi ha muntat comissions per altres aspectes, per altres problemes, per exemple per l'accident de Germanwings es va fer una comissió que en va resultar un document.

En altres casos de vagues de fam a la presó, se'ls hi ha demanat consell?
No.

Josep Terés metge colegi de Metges de Barcelona - Sergi Alcazar

Ara fa cinc dies que Turull i Sànchez fan vaga i dos que van començar Forn i Rull. En quin moment hi pot començar a haver complicacions i dubtes ètics?
Depèn de cada persona. Els primers dies hi ha un cansament, marejos... són símptomes poc importants. Però, a mesura que passen les setmanes, hi pot haver hipotensió, que és la baixada de pressió arterial, el que vol dir que el malalt estirat està molt bé però quan s'aixeca es mareja. Hi pot haver hipoglucèmia, baixada de la glucosa sanguínia, la qual cosa provoca trastorns neurològics, mareig, suor freda... Pot haver-hi problemes de ions, hiponatrèmia, per falta de sodi a la sang, que dona lloc al mal funcionament del ronyó, el fetge... També hi pot haver hipovitaminosis, que és la falta de vitamines que són necessàries per al bon funcionament del cos. Es poden anar presentant problemes d'aquest tipus a partir de la tercera o quarta setmana. Els primers símptomes són la pèrdua de pes i mareig, mal d'estómac, estrenyiment i vòmits. No menjar provoca vòmits. Tot l'organisme se'n ressent.