El sindicat de docents Ustec s'ha mostrat aquest dimecres crític amb l'acord pels pressupostos entre el Govern i el PSC, assegurant que aposta més "per l'educació concertada que per la pública" i que no reverteix del tot les retallades que pateixen des del 2010. De fet, el sindicat considera insuficient l'augment de despesa i reclama millores laborals, així com ampliar la plantilla. "Són els pressupostos de la concertada, s'incrementen les seves partides mentre es deixa les nostres demandes fora", subratlla. "És evident que l'aposta del Govern és la concertada i anar privatitzant l'educació infrafinançant-la, introduint formes d'organització i incorporant polítiques educatives que beneficiïn les empreses i grans corporacions", afegeix Ustec. 

Segons el sindicat de docents, un total de 12,4 milions es destinaran a les llars d'infants privades, mentre que no hi ha cap proposta per crear més oferta de places públiques. En aquest sentit, també destaquen que es proposa una dotació de 800 euros per alumne i curs a tot l'alumnat d'I2 de totes les llars d’infants privades de Catalunya. El sindicat considera que aquestes mesures són una forma de "comprar" les escoles privades perquè vulguin acollir alumnat vulnerable i, a la vegada, de salvar aquests centres.

Més recursos

Ustec critica la partida que es dedica a l'escola inclusiva, la qual considera que és insuficient. En aquesta línia, calcula que "461 places entre mestres d'educació especial i orientacions per tota Catalunya no toca ni a un per cada deu centres". També carreguen contra els 29,4 milions destinats a contractar monitors perquè "només pot voler dir externalització d'algun servei". Davant d'això, el sindicat assegura que no s'està invertint en l'escola inclusiva per donar resposta a la falta de recursos humans i materials, però que, en canvi, "sobrefinancen la concertada per generar més segregació". ​"En definitiva, un acord decebedor perquè aporta inversions cosmètiques, temes més propagandístics que reals, uns pressupostos que mantindran tots els problemes de l'educació pública i el seu infrafinançament mentre inverteixen en la concertada i en empreses privades", conclou.

El pressupost d'Educació

El pressupost del Departament d'Educació serà de 6.826 milions d'euros per al 2023, amb un increment de l'11% respecte al del 2022. En detall, inclou un increment de 487 milions d'euros per consolidar 6.804 docents al sistema educatiu, segons fonts de la Conselleria recollides per l'ACN. També destinen 289 milions d'euros per incrementar el personal d'administració i serveis (PAS) i el d'atenció educativa (PAE) en 307 dotacions. En total, seran 4.355 MEUR en personal, un 13,3% més que en el pressupost anterior. A banda, s'augmentarà en 39 milions d'euros el pressupost a concerts educatius.