Allargs d'Iñigo Urkullu a Núñez Feijóo. El líder del Partit Popular i candidat a la investidura per ser president del govern espanyol els pròxims 26 i 27 de setembre, ha parlat aquest dimecres a la tarda amb el president del País Basc. Urkullu ha traslladat a Feijóo —que està buscant el suport del PNB per a la investidura— que amb qui ha de conversar per cercar suports és amb els representants dels nacionalistes bascs. 

Marca distàncies amb el PP

Per al lehendakari, la conversa telefònica, que ha durat una mica més de mitja hora, ha estat "franca i aprofitable" tant per a l'anàlisi del present com del futur. Tot i això, aquest dimarts, el mateix Urkullu va assegurar que la política de la ultradreta de Vox condiciona la del PP i considera que els principis dels nacionalistes bascs "xoquen radicalment" amb els de Vox

Amb tot, també va avisar que la negociació per la investidura de Feijóo del 26 i 27 de setembre "correspon als partits" i "no als presidents autonòmics", malgrat que Urkullu no s'ha negat a parlar-hi.  "Vox qüestiona l'Ertzaintza, Euskal Telebista, l'Osakidetza, el basc" i "tot el que representa l'autogovern" i en política, va afegir, "cal tenir un mínim de coherència amb els principis i, si el té Vox o el PP, jo també el tinc, i soc abertzale, nacionalista, incloent, obert al món humanista i progressista en política social".

Per la seva banda, Feijóo ha qualificat la trobada de "franca i profitosa per al present i el futur del País Basc i de la resta d'Espanya". La trobada s'emmarca en la ronda de contactes de Feijóo amb els presidents autonòmics per afrontar la investidura del 26 i 27 de setembre. Amb tot, el líder dels populars s'ha trobat amb el mateix posicionament que ha fixat el portaveu dels nacionalistes bascs al Congrés, Aitor Esteban: no entraran en cap equació amb Vox.

El PP intenta seduir el PNB

Els populars necessiten els cinc diputats bascs perquè Feijóo pugui ser investit i, per això, hi intenta un acostament. De fet, Aitor Esteban ha accedit a reunir-se amb Feijóo "per cortesia", tot i les negatives constants del PNB. Malgrat tot, segons El Español, el PP es podria plantejar la cessió de tres competències com a contrapartida als vots del PNB. Serien la gestió dels tres aeroports bascos: Bilbao, Vitòria i Sant Sebastià; la gestió dels transports —Pedro Sánchez es va comprometre amb el govern basc a dur a terme el traspàs del servei de rodalies, actualment en mans de Renfe, però mai es va aconseguir l'acord— i, per últim, la gestió econòmica de la Seguretat Social, reclamada des del govern basc.