"La sedició és igual d'inassumible que la rebel·lió". Aquesta és l'opinió de Joaquí Urías, professor de Dret Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional, després de conèixer la notícia que l'Advocacia de l'Estat no acusarà els presos polítics catalans de rebel·lió sinó de sedició (a banda de la malversació).

En una entrevista a TV3, l'exlletrat ha explicat que entre els delictes de sedició i rebel·lió hi ha molt poca diferència i que molts professionals del Dret sospiten que quan es demana el delicte de rebel·lió és perquè en realitat tenen pensat condemnar-los per sedició. Urías considera que l'estratègia de la justícia espanyola és "demanar rebel·lió, que és un disbarat jurídic, que tothom protesti, i, a l'hora de la veritat, condemnar-los per sedició i calmar els ànims". L'exlletrat recorda que la sedició pot comportar fins a 15 anys de presó i que per tant el gest de l'Advocacia és "molt insuficient". 

Urías recorda que el procés "no ha fet patir la Constitució" i que per tant no s'està jutjant només per la declaració d'independència del 27 de setembre. "Amb el Codi Penal a la mà només se m'acut que els puguin acusar de desobediència", apunta el també professor de Dret al mateix temps que afegeix que "mirant el Codi Penal i el que va passar, és impossible encabir al Codi Penal el que va passar aquells dies".

Aquest divendres, les Fiscalies del Tribunal Suprem i de l'Audiència Nacional donaran a conèixer els escrits de qualificació provisional en les causes contra els responsables del procés sobiranista a Catalunya que es jutjaran properament en tots dos òrgans.