El professor de Dret Constitucional, Joaquín Urías, ha disparat contra el Tribunal Suprem aquest dijous per la decisió d'obrir una causa contra el president Carles Puigdemont i el diputat Ruben Wagensberg (ERC) per terrorisme pels fets de Tsunami Democràtic. El qui és exlletrat del Tribunal Constitucional ha valorat a través de la xarxa X (abans, Twitter) la interlocutòria de l'alt tribunal sobre aquesta causa després d'haver-la llegit i considera que la resolució adoptada és "molt difícil d'entendre jurídicament". Urías hi veu una "acumulació d'insinuacions, mitges veritats i arguments retorçats" per intentar acusar de terrorisme a Puigdemont, i afegeix que això resulta "impropi d'un tribunal independent i seriós".

Per què el Suprem obre la causa per terrorisme contra Puigdemont

La resolució del Tribunal Suprem, en què obre una causa contra Puigdemont i Wagensberg pel delicte de terrorisme, s'ha fet pública aquest dijous. En la interlocutòria, s'equipara Tsunami amb el "terrorisme de carrer", terminologia que es va fer per al·ludir a la kale borroka. El Suprem sosté que hi ha "indicis de la participació" del president a l'exili a Tsunami perquè va "estar informat" de la constitució de la plataforma, que la qualifica de "grup organitzat a la subversió de l'ordre constitucional i desestabilització greu de les institucions democràtiques".

A més, criminalitzen Carles Puigdemont pel seu "suport carismàtic" a Tsunami i afirma que ell "podia retirar el seu suport carismàtic, però lluny d'això va animar a seguir en les accions violentes que es van desenvolupar amb el seu coneixement i consentiment". Des del punt de vista dels magistrats, els indicis contra el també eurodiputat són perquè va permetre "per omissió" les mobilitzacions, posant en el punt de mira la que va tenir lloc a l'aeroport del Prat, i subratllen que "no va dir públicament" que aquesta protesta s'havia d'aturar.

Ara bé, el cert és que en el sumari de Tsunami no hi ha cap acció directa de Puigdemont, atès que no va fer cap crida a la violència ni tampoc va participar de les protestes. L'únic que s'hi indica és una presumpta reunió a Ginebra, on se li hauria presentat Tsunami. D'altra banda, hi ha una conversa interceptada amb l'empresari Josep Campmajó (també investigat), on Puigdemont assevera que espera que "no hi hagi cap mort en cap dels dos bàndols". La Fiscalia ho va interpretar com un fet clar que el president no volia accions violentes. D'altra banda, els jutges es regiren a la interlocutòria contra les interpretacions que hi ha del delicte de terrorisme: "L'afirmació que aflora en alguns polítics i mitjans de comunicació que només les accions d'ETA o del gihadisme mereixen ser tractats com a terrorisme, és incompatible amb la definició que del terrorisme es deriva de l'actual article 573 del Codi Penal".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!