Després de quedar-se a les portes del Congrés en les eleccions del 20D i de no haver aconseguit forçar la celebració d'un Congrés que dissolgués el partit, tres pilars fonamentals d'UPyD han anunciat aquest dilluns a través de les xarxes socials que deixen la formació. Són la seva fundadora, Rosa Díez, el candidat a les eleccions, Andrés Herzog, i el segon de la llista, Carlos Martínez Gorriarán.

"La nostra escassa representació institucional derivada de les eleccions municipals i autonòmiques de maig, impedeixen que seguim complint l'objectiu pel qual vam néixer". Aquesta és la causa principal de les tres baixes.

Però també s'hi suma el fet que Ciutadans hagi entrat a formar part del panorama polític estatal i que Díez no volgués pactar amb ells. Això ha deixat la formació magenta en una situació delicada i ha comportat que "hagi deixat de ser un instrument útil per poder portar a terme les idees del partit".

Parlament basc, UE i regidories

UPyD es queda amb la presència d'un diputat al Parlament Basc, Gorka Maneiro, de dos eurodiputats —Díez en va fer fora a dos l'abril del 2015 per "desprestigiar el partit"—, i 128 regidories repartides per tot l'Estat.

Coherència conscient

"Vull ser coherent i fer el que em dicta la consciència". Així ha anunciat Díez la seva baixa del partit magenta que ha liderat durant gairebé nou anys a través del seu compte de Facebook, on ha afegit que hauria preferit que la dissolució es decidís entre tots els afiliats. Això sí. La exlíder d'UPyD encara manté a Twitter el nom del partit.

Herzog sí que ha eliminat qualsevol menció a la formació.