No hi ha hagut acord alternatiu. El veto del Partit Socialista de Navarra (PSN) al candidat d'EH Bildu, Joseba Asiron, ha aplanat el camí perquè Cristina Ibarrola s'hagi convertit en la nova alcaldessa de Pamplona. La candidata de la formació de dretes Unió del Poble Navarrès (UPN) ha fet valdre el fet de liderar la llista més votada a les darreres eleccions municipals del 28 de maig, i ha confirmat així el relleu a l'anterior alcalde de la ciutat, Enrique Maya, de la coalició Navarra Suma.

En aquests comicis, UPN va mantenir la primera posició, malgrat presentar-se en solitari i sense el Partit Popular. La desunió de l'espai de la dreta va suposar la pèrdua de deu punts percentuals i dos regidors per a la formació regionalista, que va veure com Bildu s'hi acostava perillosament, a menys de 3.000 vots i amb només un representant menys. El PSOE i el PP es repartien el tercer i quart lloc, mentre que les formacions d'esquerra Geroa Bai i Contigo-Zurekin (coalició liderada per Podemos) tancaven la llista de partits amb presència al consistori. L'aliança d'UPN i PP no era suficient per a superar la majoria absoluta, i l'escenari obria la porta a una entesa àmplia per investir l'alcaldable de l'esquerra abertzale.

Però des del primer moment, aquest s'articulava com un camí difícil de recórrer. Ja en plena campanya, els socialistes van prometre que no pactarien amb EH Bildu a cap dels ajuntaments de la comunitat foral, i en cap moment es van mostrar disposats a canviar de parer. La negativa dels abertzales d'investir un govern municipal liderat per la candidata socialista va obrir la porta a negociar una alcaldia alternativa per desbancar UPN. Sobre la taula es va posar l'opció d'investir un dels candidats de Geroa Bai o Contigo-Zurekin. Tot i ser les formacions amb menys representació obtinguda el 28 de maig, l'estratègia hauria permès superar el doble veto entre Bildu i PSN, si bé tan sols hauria estat una solució temporal fins a trobar un candidat de consens. Però les converses no van fructificar, i els conservadors navarresos han aconseguit mantenir l'alcaldia, sumant els suports dels dos regidors del PP i el vot en blanc dels socialistes.

Celebració i indignació al carrer

La nova alcaldessa, Cristina Ibarrola, ha convidat tots els altres partits a "acompanyar" el govern municipal d'UPN en aquest camí. "Treballaré amb molt esforç per ser una bona representant de tots els ciutadans de Pamplona, hagin votat o no el nostre partit", ha dit. Havent celebrat el fracàs de la candidatura alternativa, Ibarrola ha demanat als representants polítics actuar "amb responsabilitat" i actuar tenint Pamplona "al centre a l'hora de prendre decisions". Al carrer, un grup de ciutadans s'ha congregat davant de l'Ajuntament per aplaudir la investidura de la candidata, mentre que un altre grup ha cridat 'UPN kanpora' ('UPN fora').