Dura intervenció de Juan Carlos Unzué al Congrés dels Diputats. L’exporter i malalt d’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) ha participat aquest dimarts en unes jornades organitzades pel Consorcio Nacional de Entidades de ELA al Congrés dels Diputats amb l’objectiu de tornar a reclamar que s’aprovi la Llei ELA. “El que demanem és que, abans de morir dignament, ens donin la possibilitat de viure dignament”.

Abans de començar la seva intervenció, Unzué ha preguntat obertament quants diputats assistien a la jornada, que ha tingut lloc a la Sala Constitucional del Congrés amb el títol Por una regulación que garantice una vida digna a las personas con ELA. N’ha comptat cinc: “Imagino que la resta de diputats tindrà alguna cosa molt important a fer, perquè hem vingut a casa vostra”. Vista l’absència de parlamentaris, els ha recordat que a molts dels seus companys “els ha costat ser aquí, no només econòmicament, sinó d’esforç físic” i els ha demanat “empatia” perquè, “encara que sigui una estoneta”, es posessin al seu lloc per entendre les seves “necessitats i reivindicacions”: “Espero que això quedi gravat i ens escoltin”.

A l’acte hi havia cinc diputats: Pilar Calvo (de Junts), Elvira Velasco (del PP), Carmen Martínez (del PSOE), Rocío de Meer (de VOX) i Rafael Cofiño (de Sumar). Tots cinc són membres de la Comissió de Sanitat. També hi era Juan Ramón Amores, senador del PSOE malalt d’ELA.

La llei ELA està paralitzada al Congrés des de fa mesos

Aquesta iniciativa legislativa s’arrossega des de la passada legislatura: es va prendre en consideració amb la unanimitat de tots els grups, però el tràmit d’esmenes es va anar prorrogant successivament per retardar-ne el debat i votació, fins que, arran de l’avançament electoral, el text va decaure. Unzué ha denunciat que el govern espanyol “la va bloquejar cinquanta vegades” i la proposició de llei va quedar al calaix durant mesos i mesos. L’exjugador de futbol ha retret que, malgrat la responsabilitat és de la Moncloa, “la resta de partits polítics haurien d’haver-se unit” per pressionar l’executiu. “No ens val amb bones intencions i paraules boniques, necessitem fets, accions, que aquesta llei es tramiti ja i que aquestes ajudes estiguin al servei dels afectats com més aviat millor”, ha proclamat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!