Més de 280 membres de la comunitat acadèmica catalana i internacional han signat a dia d'avui un manifest on reivindiquen el seu paper "en defensa dels drets civils i la democràcia" i demanen la "llibertat dels presos polítics". El text, que es va presentar el 14 de juny en un acte conjunt entre les universitats i els centres de Recerca, vol acabar amb el silenci que hi ha hagut fins ara dins el món educatiu respecte els esdeveniments polítics des d'octubre de l'any passat a Catalunya.

Professors, treballadors i representants de la majoria d'universitats catalanes han estat els impulsors d'un manifest que defensa que "el silenci de la comunitat universitària no és una opció" davant la "gravetat de la situació" per la "judicialització de la política, la violència i la repressió". 

En aquest sentit, veuen "imprescindible" la "recuperació de la seguretat jurídica" i que "es respectin els drets fonamentals d'expressió, reunió, manifestació i participació política". Per fer-ho, defensen la necessitat de “recobrar els usos democràtics i resoldre en l’àmbit polític els problemes polítics”.

Entre els impulsors, hi ha referents del món polític i universitari català com la consellera de Cultura, Laura Borràs, o el filòsof Xavier Antich. D'altra banda, també s'hi han anat sumant membres d'universitats d'arreu del món com el Samaritan Medical Center (EUA), Universidade Federal Rural De Pernambuco (Brasil), Monash University (Australia), University Of Cambridge (Regne Unit), Aix-marseille Université (França), Indiana University (EUA), University Of Richmond (EUA), University Of Saint Petersburg (Rússia), Emerson College (EUA), Chitkara University (India), Universidade De Coimbra (Portugal) o University Of Bristol (Regne Unit).