Els universitaris de la Universitat Autònoma de Madrid estaven cridats aquest dijous a les urnes per votar en un referèndum sobre el tipus d'estat que preferirien per a Espanya. La consulta constava d'una doble pregunta on primer es preguntava si "estàs a favor d'abolir la monarquia com a forma d'estat i instaurar una república?" i, en cas afirmatiu, si s'estava a favor d'obrir "processos constituents" per decidir quin tipus de república.

Més de 7.300 universitaris han respost a la crida de les urnes i un 83,68 % dels votants, l'equivalent a 6.111 persones, han votat a favor d'abolir la monarquia i instaurar una república a l'estat espanyol. Per contra, els vots a favor de seguir en un règim de monarquia parlamentària ha obtingut el suport de més 1.000 universitaris, mentre que 100 persones han votat en blanc.

Davant la segona pregunta, més de 6.000 votants han estat d'acord a obrir processos constituents per triar el tipus de república que seria Espanya, mentre que 1.142 persones s'hi han oposat i 123 han votat en blanc.

Aquesta ha estat la primera de les votacions que estan previstes per a les properes setmanes arreu d'Espanya, ja que aquest moviment nascut a la UAM s'ha estès arreu de l'Estat. Fins ara, està previst que 26 de les 50 universitats públiques espanyoles se sumin a aquesta votació simbòlica (es fa sense cens) i celebrin consultes en la mateixa línia durant les properes setmanes.

Consulta a pobles i barris de Madrid el 2 de desembre

Fins ara, ja s'havien produït consultes similars a dos barris de Madrid: Vallecas i Vicálvaro, i aquest diumenge 2 de desembre es repetiran les votacions a cinc municipis de la capital i set pobles madrilenys. Es tracta dels barris de la Latina, Arganzuela, Carabanchel, Centro, Tetuán, Vallecas, Usera i Orcasitas i els municipis d'Alcobendas, San Sebastián de los Reyes, Parla, Leganés i Rivas Vaciamadrid.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat