El consell nacional d'Units per Avançar ha avalat per unanimitat renovar l'aliança amb el PSC per a les eleccions catalanes del 12 de maig. El líder del partit, Ramon Espadaler, ha valorat positivament la feina feta pel Parlament durant aquesta legislatura i ha defensat la candidatura de Salvador Illa, que l'ha definit com "l'única opció capaç de superar el procés i obrir una nova etapa a Catalunya". Espalader ha defensat que el 12-M hi ha "l'oportunitat de superar la fractura que ha representat el procés i retornar a la política de les coses concretes, fent-la útil als interessos i necessitats de la gent". En aquest sentit, ha reivindicat que "ens juguem tornar a l'inici del procés o mirar al futur, obrint una nova etapa presidida per la cohesió social".

Espadaler ha apuntat a la necessitat de treballar per un "catalanisme integrador" que entengui la nació com un "àmbit de convivència" i que orienti la política cap a la recerca del benestar. I ha assenyalat els "fracassos" dels governs independentistes en educació, sanitat, habitatge i seguretat. D'aquesta manera, els socialistes repetiran l'aliança amb els d'Espadaler per tercera vegada consecutiva en uns comicis per a la Cambra catalana. 

La trajectòria d'Espadaler

Ramon Espadaler va ser conseller de Medi Ambient de la Generalitat entre 2001 i 2003. Va presidir el Consell Nacional d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) de 2003 a 2014, i des de 2014 va ser conseller d'Interior de la Generalitat. També va ocupar el càrrec de secretari general de la federació de CiU, des de 2014 i fins a 2015, any que es va trencar. Va ser nomenat com a cap de llista de la candidatura d'Unió Democràtica de Catalunya per a les eleccions anticipades del 27 de setembre, que es presentava en solitari per primer cop a la història. Tots els sondejos durant la campanya van pronosticar la desaparició d'UDC al Parlament de Catalunya i la pèrdua dels 13 diputats, que finalment va ser confirmat amb l'obtenció de només un 2,53% dels vots. Seguint la iniciativa del líder del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, Espadaler va presentar la seva dimissió. 

El 8 de novembre de 2017 es va anunciar la primera aliança entre PSC i Units per Avançar, a conseqüència de l'acord la candidatura de Miquel Iceta per a les eleccions al Parlament de Catalunya per Barcelona, el va incorporar com a número 3 de les llistes. Després d'aconseguir l'escó, va ser nomenat membre de la direcció del grup parlamentari 'PSC-Units'.