La imminent inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, ha permès a l'independentisme trobar aquesta unitat que tant anhela. O així ha sigut, almenys, durant les votacions clau de les propostes de resolucions presentades arran del debat de política general.

JxCat, ERC i la CUP han aprovat aquest divendres la proposta conjunta que rebutja "l’enjudiciament i la possible condemna" del president Torra i "reitera la seva solidaritat amb ell davant dels dos processos judicials injustos als quals s’enfronta per haver defensat les institucions catalanes, la llibertat d’expressió, la llibertat dels presos i dels exiliats i el dret a l’autodeterminació".

 

A banda, el text també qualifica de "desproporcionat" i "indigne" el judici al president català, i denuncia que el Tribunal Suprem "qüestiona el funcionament d'organitzacions internacionals com Amnistia Internacional o Nacions Unides".

Repressió generalitzada

La proposta també recorda la repressió de l'Estat exercida contra els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont i contra la presidència del Parlament, "així com membres del Govern, càrrecs electes, activistes socials i ciutadans i ciutadanes" per condemna-la de la mateixa manera.

La proposta va més enllà i constata que "la repressió exercida per part de l’Estat espanyol és la principal font d’inestabilitat política a Catalunya". També assegura que "no s’aturarà amb una possible inhabilitació de" Torra, "com no va començar ni es va aturar amb la repressió exercida contra els tres anteriors candidats d’aquesta legislatura a la presidència de la Generalitat".

El text també reivindica "la voluntat sobirana de la ciutadania de Catalunya per sobre de qualsevol criminalització, amenaça o intimidació o intent de deslegitimació per part de la judicatura o la Fiscalia espanyoles".

Curiosament, el text també constata que "amb el canvi de govern a l’Estat espanyol no ha canviat la dinàmica repressiva ni la persecució judicial envers els líders catalans escollits a les urnes ni altres moviments de dissidència política". Tanmateix, ERC va ser un dels grups al Congrés que van avalar la formació del govern del PSOE i Unidas Podemos.

Compromís "renovat" per la independència

La proposta independentista assegurar "renovar" el seu ·compromís amb la ciutadania i amb la seva voluntat majoritària per tal d’assolir democràticament la independència", la qual és, segons apunta, "l'única manera de protegir les institucions i el benestar social i econòmic del país".