Pot ser que els insults a Irene Montero tinguin conseqüències. No en forma de càstig, però sí en forma d’una modificació del Codi Ètic del Congrés dels Diputats. El president del grup parlamentari d’Unidas Podemos, Jaume Asens, ha explicat aquest dimarts que la seva formació estudia una reforma del text perquè alguns comportaments, majoritàriament protagonitzats per l’extrema dreta, siguin sancionats. En una roda de premsa a la cambra baixa, s’ha mostrat confiat sobre els suports que pot tenir la idea al Congrés: “Una norma d’aquestes característiques hauria de tenir un consens ampli i hauria de permetre abordar coses com les que van passar la setmana passada”.

Tot i que ha admès que “legislar en calent no és mai una bona idea”, ha assegurat que la responsabilitat que els insults no imperin al Congrés dels Diputats és de l’extrema dreta, però “també de l’àrbitre que no pita les faltes”, en referència a la presidència de la cambra. “Al Congrés hi ha un buit de poder”, ha denunciat el diputat català, després d’haver denunciat els insults que han rebut les ministres Irene Montero i Yolanda Díaz, així com Begoña, Gómez, la dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. “No és anecdòtic”, ha assenyalat Asens: “Forma part de l’estratègia global” de l’extrema dreta per “desestabilitzar” la política espanyola. 

Juan Carlos Campo, una porta giratòria

Preguntat per quina és l’opinió d’Unidas Podemos sobre la tria de Juan Carlos Campo per renovar el Tribunal Constitucional, Asens ha manifestat que es tracta d’una “porta giratòria”, tenint en compte que es tracta d’un exministre socialista. “És un acte de cinisme que es vetés Victoria Rosell per anar al Consell General del Poder Judicial” i que després el PSOE col·loqui Campo al Constitucional, ha etzibat.

De totes maneres, el president d’Unidas Podemos ha assegurat que és “una bona notícia” que el govern espanyol “compleixi amb la llei” i presenti noms pel Tribunal Constitucional. Ara bé, ha reconegut que a la seva formació li hagués agradat poder “haver discutit amb el PSOE els noms i la idoneïtat” dels candidats.

 

Les declaracions de Jaume Asens han arribat poques hores després que el govern de Pedro Sánchez escollís els dos magistrats amb els quals renovarà el Tribunal Constitucional, com li toca fer cada nou anys. Aquest cop, l'entrada de Juan Carlos Campo, exministre de Justícia i redactor dels indults als presos polítics independentistes i de la catalana Laura Díez, exdirectora general d'afers constitucionals de la Moncloa, faran decantar la balança cap a la majoria progressista al TC.

Ara per ara, el PP compta amb 6 magistrats conservadors, davant els 5 del PSOE, després que un membre conservador dimitís i la seva plaça quedés vacant. Amb els dos nous fitxatges de l'Executiu espanyol i encara que els conservadors nomenessin un substitut del seu color polític, l'alineació final podria quedar en 7-5 a favor dels progressistes.