La revista Jacobin de Nova York conclou en un article d'anàlisi de les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem, que Espanya no té cap altra sortida per solucionar el conflicte que l'organització d'un referèndum a Catalunya.

Sota el títol La Constitució espanyola està escanyant Catalunya, la revista apunta que malgrat hagi hagut un preacord de govern entre forces d'esquerres, el famós punt número nou sobre Catalunya d'aquest document ("encoratjar el diàleg buscant les bases per a l'entesa mútua dins de la Constitució") remarca la "ignorància" del PSOE i d'Unidas Podemos.

"Els nous partits de govern estan mostrant pocs indicis que alguna vegada permetran un referèndum català, la decisió democràtica que podria posar fi a una crisi que s'ha desencadenat des de 2012", assegura l'article. En aquest sentit, la revista avisa que amb les "tensions nacionalistes a Espanya en constant augment, un fracàs per canviar de rumb només enfortirà l'extrema dreta".

L'article destaca que el simple fet de provar de silenciar els catalans no ofereix respostes, i fins i tot "podria produir un atzucac durant dècades", com en el País Basc o el nord d'Irlanda. "Un camí obvi cap a la resolució implicaria la mateixa decisió democràtica del poble", conclou.