L'Exèrcit de Terra ha obert una investigació després de detectar una efemèride "no autoritzada" sobre la mort de Francisco Franco publicada en un butlletí de la Legió, un text que, entre altres coses, caracteritzava el dictador com a "personatge mític".

El text l'ha revelat a Twitter la regidora del PSOE a Múrcia Teresa Franco, militar de l'Exèrcit de l'Aire en serveis especials i membre de l'Associació Unificada de Militars Espanyols (AUME) abans d'entrar en política.

Un portaveu oficial de l'Exèrcit de Terra consultat per Europa Press ha confirmat que s'ha detectat una efemèride "no autoritzada" i ha assenyalat que la publicació s'ha corregit amb el text autoritzat i que s'ha obert una investigació.

"Dia 20 de novembre de 1975. Mor a Madrid l'Excm. Sr. D. Francisco Franco Bahamonde. La seva vinculació a La Legión, de la qual va ser cofundador, Cap de la I Bandera i Cap de la Legió, el va convertir en un personatge mític", resava la publicació original al butlletí del Terç 'Alejandro Farnesio' 4t de la Legió.

També es deia de Franco que "durant els seus sis anys de permanència en el Terç, abans del seu ascens a Coronel, va participar brillantment en 50 combats". "Va estar en possessió de les més altes condecoracions entre les quals destaquen una Cruz Laureada de San Fernando i dues Medalles Militars Individuals".

El juliol de 2017, l'Exèrcit de Terra va haver d'investigar la publicació d'una efemèride que commemorava "l'alçament civicomilitar" al butlletí de l'Agrupació de Suport Logístic Nº61, amb base a Valladolid.

La investigació va revelar que el text formava part d'una base de dades que s'utilitzava i romania sense alterar des de feia més de deu anys. Després de la polèmica, l'Exèrcit de Terra va decidir la revisió de totes les entrades d'aquesta base de dades i la seva actualització. La institució va reconèixer l'error i va demanar disculpes a Twitter.

Imatge: Franco amb Millán Astray, fundador de la Legió