La ultradreta amenaça de mort una professora de català de Palma per una bandera d'Espanya, tal com recullen aquest cap de setmana mitjans com Diario de Mallorca. "Revisa els baixos del teu cotxe cada cop que l'agafis, no sigui que per casualitat tinguis un explosiu plàstic", "Us invito a dir-li a aquesta nazi tot el que penseu d'ella" o "Escòria totalitària, espero que la gent la saludi i feliciti per la seva actitud" són alguns dels missatges intimidatoris que ha rebut la docent des de divendres, quan l'espanyolisme va inventar-se una polèmica farcida de rojigualdas i futbol.

La cosa és que divendres es va difondre que trenta alumnes del col·legi concertat La Salle de Palma havien estat expulsats per, suposadament, penjar una bandera espanyola. Uns estudiants de primer de batxillerat van exhibir la bandera per donar suport a la selecció de Luis Enrique en el Mundial de Qatar 2022 i una professora de català va expressar el seu rebuig a la iniciativa, va decidir suspendre la classe i va abandonar l'aula. Aquest és el relat que conta l'espanyolisme, que afegeix que la decisió obeeix a "connotacions polítiques". "Han tractat d'embrutar un gest espontani i esportiu. Els professors de La Salle han incomplit els protocols en enviar menors a casa sense comunicar-ho als pares", explica un dels pares, Sergio Campoy, que té les xarxes socials plenes de retuits a mitjans conservadors.

Desobeir la professora

Però no, la cosa no anava de "connotacions polítiques" — com defensen els espanyolistes. El col·legi ha deixat ben clar que la decisió d'expulsar els alumnes té a veure amb el fet que van desobeir la professora i es van enfrontar amb ella: "Arran d'una iniciativa per part dels alumnes per decorar l'aula en suport a la selecció espanyola masculina absoluta de futbol en la seva participació en el Mundial, els alumnes de 1r B, actuant com a grup, han desoït les indicacions d'una professora que estava complint amb les normes de convivència del centre i seguia les ordres de l'equip directiu, negant-se aquells expressament a desobeir, el que suposa un acte d'insubordinació deliberada". "Actuant com a massa, han coaccionat a una companya que sí que ha fet l'intent d'obeir la professora", afegeix la circular signada pel director tècnic de Secundària.

La ultradreta espanyolista ha difós una fotografia de la docent amb la seva parella i la seva filla menor d'edat, amb el missatge "Anem per ella". A partir d'aquí, tot un seguit d'amenaces, peticions de destitució, atacs masclistes i greus insults. Un assetjament constant, que deixa la professora "tan afectada que no té forces per defensar-se" (i s'ha hagut de tancar les xarxes socials). Els seus companys i professionals d'altres centres han exigit a la Conselleria d'Educació que denunciï els assetjadors. Un d'ells és fàcil de denunciar, ja que és un perfil conegut de l'extrema dreta que ha assetjat moltes altres persones. De fet, va ser condemnat fa poques setmanes a pagar 60.000 euros a l'exministre José Luis Ábalos per "greus danys morals". Aquest usuari ha habilitat un correu electrònic perquè li enviïn informació personal i seguir atacant-la.

L'acord del claustre i l'enfrontament dels alumnes

En lloc de condemnar les amenaces de mort, Vox han aprofitat per treure rèdit polític de la situació. Els ultres també demanen l'obertura d'expedient a tots els professors de La Salle i la compareixença del conseller d'Educació, Martí March. Per la seva banda, la Conselleria d'Educació analitzarà dilluns el cas i hi enviarà un inspector per prendre declaració als implicats. No es descarta l'obertura d'alguna mena d'expedient, però no hi ha constància de cap denúncia davant d'Inspecció Educativa.

Respecte del que va succeir a l'aula, cal dir que el claustre havia acordat la utilització de rojigualdas només per als dies que jugués la selecció espanyola. Els fets van tenir lloc divendres, quan els nois de Luis Enrique no jugavenja que havien jugat dimecres contra Costa Rica. Per tant, la professora va rebutjar la presència de banderes i els alumnes s'hi van enfrontar. La docent va abandonar l'aula i una altra companya va comunicar als estudiants que la classe de Català s'havia acabat, que no hi haurà classe de Filosofia, que podien marxar a casa i que estaven expulsats fins dilluns. Una de les mares dels alumnes, Gador Giménez, ha anunciat que redacta una denúncia per presentar-la en nom dels trenta estudiants a Inspecció Educativa.