El Departament d’Interior ha comunicat aquest matí a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) que els Mossos d’Esquadra impediran des d’aquest cap de setmana que els manifestants independentistes que fa 665 dies que tallen la Meridiana que ja no ho podran fer més. La Direcció General d’Administració de Seguretat ha comunicat la resolució a l’entitat, que era qui feia les comunicacions a Interior, i que per evitar incidents s’ha decidit no autoritzar les concentracions i s’ha ordenat un canvi d’ubicació. D’aquesta manera, Interior desplaçarà, voluntàriament o a la força, els manifestants del mig de la Meridiana a la plaça de Fabra i Puig, una zona que hi ha davant de l’estació que porta el mateix nom, a tocar de l'avinguda de Meridiana. Durant mesos els manifestants, cridats sota la plataforma Meridiana Resisteix i amb la col·laboració dels CDR, han tallat el trànsit cada vespre amb concentracions sense greus incidents, amb una trentena de persones. 

Amb aquest canvi d’emplaçament, el departament d’Interior evita que les manifestacions que s’han fet els darrers mesos segueixin complicant la circulació d’entrada i sortida de la ciutat cada vespre. Segons fonts del departament d’Interior consultades per ElNacional.cat, l’objectiu és evitar també episodis d’enfrontament entre els organitzadors de la concentració i grups espanyolistes i veïnals, que s’han mostrat en contra dels talls de circulació de la Meridiana els darrers mesos. 

“Tensió” als talls, segons Interior

No ha sigut la tònica habitual, però sí que s’han viscut moments de tensió en algunes de les concentracions, per convocatòries fetes per grups espanyolistes. De la mateixa manera que a la concentració independentista s’hi han sumat durant aquest anys diputats i líders sobiranistes, representants de Vox, el PP i Ciutadans també han aparegut a les concentracions que es feien per condemnar els talls de la Meridiana. Aquesta “tensió” ha servit d’excusa a la Direcció General d’Administració de Seguretat, segons Nació Digital, per ordenar-ne el canvi d’ubicació.

Agents dels Mossos en una concentració contra els talls de la Meridiana / EP

Aquest dissabte entra en vigor la resolució d’Interior i ja s’ha ordenat als Mossos d’Esquadra que preparin un dispositiu d’ordre públic per si els manifestants independentistes volen igualment tallar la Meridiana, un fet que, des d’aquest cap de setmana, quedarà prohibit. Igualment, també s’espera que els grupuscles contraris als talls convoquin dissabte al vespre també per “celebrar” que s’han prohibit els talls.

Interior no ha d'autoritzar, però pot prohibir

La legislació actual no obliga els manifestants a demanar permís per concentrar-se a la via pública, però sí que demana posar en coneixement de l’autoritat, en aquest cas el Departament d’Interior, les manifestacions. Tampoc s’ha d’esperar cap autorització, però sí que Interior, des de la Direcció General d’Administració de Seguretat, pot prohibir o ordenar canviar-ne el recorregut.

Normalment, es fa per evitar, per exemple, que dues manifestacions antagòniques es puguin trobar en el seu recorregut i per procurar garantir el dret a manifestació de les dues faccions. És el primer cop que el Departament d’Interior resol en contra de l’ANC i de Meridiana Resisteix per modificar la manifestació diària en aquesta artèria d’entrada a la ciutat. Quan durant la campanya electoral s’havia prohibit la manifestació es feia a requeriment de la Junta Electoral Central.