Els secretaris generals de la UGT,  Camil Ros, i de CCOO, Javier Pacheco, han comunicat aquest dilluns en roda de premsa una "aturada de país" per a demà dimarts davant dels "atacs a la societat de Catalunya".

Tots dos sindicats han cridat a mobilitzar-se de forma "proporcional" a la "trepitjada dels drets" d'aquest diumenge, que deixen clar que "no poden tornar a passar". Així, demanen que no només facin la vaga els treballadors, sinó que també els empresaris. 

Violència policial a banda, UGT i CCOO també han considerat "inacceptable" que "s'hagi violat el dret a participar del referèndum a molts ciutadans". En aquest sentit, han fet una crida a les forces polítiques de dins i fora de Catalunya perquè "plantegin una alternativa al govern del PP", a què assenyalen com a "responsables" de la violència d'ahir.

La decisió de CCOO i UGT de Catalunya de sumar-se a la vaga —tots dos sindicats formen part de la Taula per la Democràcia— xoca amb el que havien dit abans les seves direccions estatals. En un comunicat conjunt publicat aquest dilluns, CCOO i UGT de l'Estat es desmarcaven de l'aturada de país, ja que "en cap cas avalaran posicions que donin cobertura a la DUI", opinió que no compartirien Ros i Pacheco. Així, havien anunciat que les seccions catalanes del sindicat "participarien en mobilitzacions de denúncia" demà, però no de la vaga general.

"Les declaracions del president Puigdemont la nit de l'1 d'octubre no van deixar lloc a dubtes que l'única estratègia política que contempla el Govern és la declaració unilateral d'independència. Sent això així, UGT i CCOO diem clarament que no avalem aquesta posició ni aquesta estratègia política", han assenyalat en un comunicat conjunt.

Les seccions estatals d'ambdós sindicats han subratllat que continuen apostant per "la negociació política i institucional per reconduir el conflicte polític" que hi ha a Catalunya. En aquest sentit, han instat l'Executiu català a "no procedir a cap mesura unilateral més, especialment a la declaració d'independència".