Per primera vegada a la història la UE ha decidit tancar les seves fronteres. Els líders europeus han acordat aquest dimarts el tancament de les fronteres exteriors durant 30 dies.

La proposta va ser feta ahir per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i ha estat acceptada pels caps d'Estat després d'una cimera de tres hores per videoconferència. La restricció contempla algunes excepcions com residents a la UE i familiars, cos diplomàtic, personal imprescindible per a la contenció del coronavirus, transports i personal de duanes.

A més, es preveu una via ràpida pels aliments i el material mèdic. "Hem de cuidar el nostre mercat únic perquè és essencial", ha remarcat Von der Leyen, assegurant que la UE "mai no ha viscut una crisi com aquesta".

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha subratllat que es farà "tot el que calgui" per abordar la crisi i ha avançat que hi haurà una nova reunió dels líders europeus la setmana que ve.

Per Von der Leyen, aquesta també és una mesura que permetrà relaxar les restriccions fronteres a l'interior de la Unió Europea i acabar amb la situació actual en què molts ciutadans europeus es troben bloquejats dins la pròpia unió.