La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) del Cos Nacional de Policia, que rastreja els negocis de Juan Carlos Martínez Martínez, marit de l'actual directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, ha trobat pagaments als comptes de la seva consultora fets per companyies que, amb anterioritat, havien cobrat ajuts milionaris de l'agència IDEA, l'entitat de la Junta d'Andalusia que un dels seus germans dirigia durant l'etapa de Govern del PSOE. 

Doncs bé, tal com ha avançat el diari ABC, mentre els agents de la policia espanyola intentaven resoldre el cas de Santana Motor, tot estirant el fil han arribat fins al que va ser cap de Gabinet i director de Comunicació de l'exministre de Sanitat, Bernat Soria. La casa automobilística de Linares, 'nacionalitzada' per la Junta d'Andalusia l'any 1995, va abaixar la persiana l'any 2011 després de rebre gairebé 137 milions d'euros a través de préstecs i ajuts suposadament irregulars que investiga el Jutjat d'Instrucció número 6 de Sevilla.

Així doncs, a través de la investigació del cas Santana Motor, les forces policials han esbrinat que Laboratoris Farmacèutics Rovi va ingressar l'any 2012 128.880 euros a la societat dirigida per Juan Carlos Martínez, Job Management Liberty SL. La transferència econòmica es va produir el mateix any en què Job Management Liberty SL havia estat constituïda i després que la mateixa companyia hagués rebut diners públics, concretament una quantitat de 6.694.752 euros entre 2008 i 2011 per part de l'Agència IDEA.

I és que, tot i que la "quantitat declarada" que ingressa és de 128.880 euros, a la factura presentada per aquesta empresa hi consten 99.840 euros. Com a resultat d'això, es produeix un "desajust de 29.040 euros" d'origen incert. Però les sospites no acaben aquí. I és que aquestes, presumptament, no són els únics traspassos monetaris que es van produir. El germà de Juan Carlos Martínez, Bienvenido Martinez, mitjançant la companyia mercantil Experience Management Group SL, hauria rebut transferències que sumaven 501.500 euros procedents de la mateixa farmacèutica entre el 2010 i el 2011.

Després d'indagar en aquestes connexions, la policia ha arribat a la conclusió que Juan Carlos, Bienvenido i un tercer germà anomenat Manuel, responsable d'una altra corporació, s'haurien lucrat il·legalment a través d'empreses beneficiades per la Junta, com Santana, Fagia, Fasur, Rovi o Isofoton. Sobre aquest punt, sospiten que es tracta d'un "mecanisme de retribució per la concessió de fons públics".

Concretament, Be Make Create SL, constituïda per Manuel Martínez l'abril del 2008, va sumar cobraments l'any següent per un total de 20.010 euros del Ministeri de Sanitat, fet que concorda en el temps amb la presència del seu germà, Juan Carlos Martínez, al capdavant de Comunicació entre el juliol del 2007 i l'abril del 2009.

Amb tot, la UDEF relaciona els abonaments efectuats a la consultora creada per la parella del director de la Guàrdia Civil amb els "càrrecs rellevants" que ell i el seu germà ostentaven en entitats que adjudicaven les ajudes públiques. De fet, Bienvenido Martínez havia ocupat la Direcció d'Inversions Estratègiques de l'agència IDEA entre el juny del 2008 i l'octubre del 2009, un càrrec que va abandonar per tal de presidir Santana Motor. Entre les tasques de Bienvenido, hi havia "la gestió i el seguiment de les inversions de l'agència en el teixit empresarial andalús".

Imatge principal: Fotografia de Maria Gámez, actual directora general de la Guardia Civil/ Europa Press