Molts usuaris de Twitter s'han adonat aquest dilluns que la xarxa els havia bloquejat el compte sense un motiu aparent. Entre els afectats hi ha hagut un gran nombre de comptes d'usuaris independentistes que han posat el crit al cel en veure-ho.

Justament avui, la xarxa social ha aplicat les mesures que va anunciar fa uns quants dies per combatre possibles delictes d'odi o d'incitació a la violència. Aquest enduriment de la normativa comporta la suspensió massiva de comptes que puguin ser sospitosos. A hores d'ara, ha permès tancar permanentment comptes de líders de formacions xenòfobes com Britain First o American Nazi Party, però també ha repercutit en comptes que no havien vulnerat les normes de Twitter.

A l'inici d'aquesta campanya, s'hi ha sumat la lluita de Twitter contra els 'bots' -comptes falsos controlats per aplicacions informàtiques-. Segons apunta l'expert en estratègia digital Arnau Sanz a El Nacional, aquest tipus de perflls són molt abundants entre els comptes que piulen sobre el moviment independentista català. La xarxa social intenta detectar-los a través d'algoritmes automatitzats i, és en aquest moment, quan comptes vertaders es veuen afectats.

Pèrdua temporal de followers i followings

Als usuaris els apareix un missatge que afirma que s'ha dut a terme activitat sospitosa a través d'aquell compte. Per solucionar-ho, cal verificar el número de telèfon i demostrar que s'és el propietari vàlid del compte —i, doncs, que no ha estat usurpat, ni abandonat i que l'usuari no és un robot.

Això no assegura que el compte sigui retornat en les mateixes condicions en què es trobava, sinó que, en molts casos, els usuaris han perdut totes les persones que seguien. Aquesta situació, en conseqüència, també ha posat en alerta comptes amb molts seguidors independentistes, que han vist com el número de followers queia en picat d'un dia per l'altre a causa la suspensió massiva.

Polèmica arreu del món

Atesa la situació actual a Catalunya i la proximitat de les eleccions del 21-D, moltes veus han vinculat aquesta "purga" de Twitter amb una presumpta ofensiva amb objectius polítics que anirien contra l'independentisme. Pel que se sap, però, no sembla que sigui així.

Catalunya no és l'únic lloc on la mesura ha afectat persones que no vulneraven les normes, sinó que diversos usuaris d'arreu del món també han trobat els comptes cancel·lats. Centenars d'ells ho estan denunciant a través dels hashtags #TwitterWhatIsHappening o #TwitterPurge.

Un dels casos que més s'ha comentat és la cancel·lació del compte del periodista egipci Wael Abbas, premiat per documentar els abusos dels drets humans i amb més de 350.000 seguidors.