La televisió russa RT ha reaccionat encesa contra el diari The New York Times, després que la UE ha aclarit que no disposa de cap informe que relacioni el president a l'exili, Carles Puigdemont, amb Rússia. Segons RT, "tot apunta que les informacions publicades pel diari nord-americà partien d'un informe de la Guàrdia Civil que ja va ser desacreditat per la justícia espanyola".

La televisió russa s'ha referit en aquests termes al fet que ara l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, ha assegurat que la intel·ligència europea no va elaborar l'informe que citava The New York Times per donar suport a un reportatge sobre les relacions del Kremlin amb la causa independentista catalana. "Borrell ha estat contundent: el Centre d'Intel·ligència i de Situació de la Unió Europea (INTCEN, les seves sigles en anglès) no és l'autor de l'informe d'intel·ligència esmentat pel mitjà nord-americà ni sap qui en va ser l'autor", indica RT.

La televisió russa afirma que la informació publicada pel diari nord-americà, "basada en un informe del qual no es concreta l'origen ni la identitat dels funcionaris espanyols que el van corroborar, va donar peu al fet que el Parlament Europeu sol·licités investigar els contactes de l'entorn de Puigdemont amb Rússia en virtut una esmena del grup socialista europeu". "El text aprovat a l'Eurocambra deia que els presumptes contactes "podrien ser un exemple més de la ingerència russa als Estats membres i dels constants intents de Rússia d'explotar qualsevol assumpte possible per promoure la desestabilització interna de la UE", afegeix amb estupefacció.

RT ha recordat que la cancelleria russa, a través de la seva portaveu, Maria Zakhàrova, va demanar al diari nord-americà una rectificació i va ironitzar sobre el contingut del reportatge: "És impossible desmentir el que és un disbarat", va exclamar.

També des de RT van carregar contra les insinuacions que Rússia està al darrere el procés independentista català. 

Des del moment de la seva publicació, l'article del New York Times, signat a Barcelona, va aixecar polseguera. El mateix Carles Puigdemont va indicar: "Quan la propaganda penetra en els referents de la independència informativa, la democràcia se'n ressent i acaba servint d'ajuda als règims autoritaris, perquè blanquegen les seves pràctiques".

Per la seva banda, el cap de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha exposat que el "més sorprenent i vergonyós és que alguns polítics i periodistes catalans donessin per bo el relat fabricat per les clavegueres de l’Estat". 

Al reportatge, The New York Times no recollia el fet que el fiscal va desmuntar els arguments del jutge que pretenia investigar els vincles de finançament irregular d’origen rus