El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha remarcat aquest dijous durant la roda de premsa al Consell Europeu que no farà "cap mediació" sobre la situació política a Catalunya, si bé està "a favor" del diàleg. "No és competència del Parlament Europeu", ha dit. Preguntat per què no convida el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè exposi la seva visió, Tajani ha explicat que "sempre" ha rebut tothom que s'ha volgut reunir amb ell.

Amb tot, ha matisat que Catalunya "no és un Estat, és una regió autònoma que forma part del regne d'Espanya". "No tinc intenció d'equiparar el Govern espanyol amb el català", ha dit en aquest sentit. "És un afer intern d'Espanya", ha repetit. Sobre una possible proclamació d'independència, Tajani ha assegurat que seria "un error" que causaria "mal" a Catalunya, Espanya i Europa.

A més, ha reafirmat que "tot ha de ser fet amb tot el respecte per les lleis, perquè ningú a Europa reconeixeria la independència de Catalunya". "Espero que no hi hagi una declaració d'independència", ha dit. Segons ell, aquesta va contra la llei i contra la Constitució espanyola. "Cal insistir en el diàleg, fins a l'últim minut és possible", ha dit, quan li han preguntat si creu que aquest existeix actualment o no. "La decisió d'esperar abans d'aplicar l'article 155 per part del Govern espanyol és ja un missatge a favor del diàleg", ha afegit.