El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha afirmat que el pacte per la reforma del delicte de malversació entre ERC i el PSOE ha estat "una decepció" per al seu partit. "Ens ha sorprès molt que s'hagi validat això, no estem en la lògica de deixar-ho estar, estem en la lògica de tornar-ho a fer", dit contundent Turull, que ha assegurat que la reforma "no canvia res". En una entrevista aquest dimarts al Més 324, ha qualificat la reforma del delicte de "maquillatge" i considera que el que s'ha fet és "validar" el que Mariano Rajoy va fer l'any 2015 per perseguir els polítics independentistes, durant el govern d'Artur Mas. Turull també ha aclarit que des de Junts van proposar "eliminar" els canvis que va fer Rajoy.

"El tema no és menys anys de presó per a poca gent, sinó el tema és que no hi hagi risc de presó per a molta gent. No és com m'afecta a mi, és tota la gent represaliada. Quan reformes el Codi Penal ho fas amb dues missions, la primera és castigar accions comeses, la segona és dissuadir aquestes accions en un futur", ha afirmat el secretari general de Junts fent referència als casos de càrrecs polítics acusats de malversació per "ximpleries" i per "despeses que no tenen res a veure amb la malversació". "La cúpula judicial el que fa és segrestar la llibertat d'acció política, ara molta gent està acusada de malversació per coses que no tenen res a veure, el problema és la cúpula judicial i aquesta reforma és maquillar el que va fer el PP i no soluciona el problema", ha dit.

L'exconseller de Presidència també ha afirmat que el delicte de malversació ara "queda a la interpretació dels jutges" i la cúpula judicial. "La reforma ara és un xiclet i ara és interpretació (dels jutges) però això no depèn d’ERC, depèn de l'estat espanyol, depèn de la cúpula judicial i el mateix PSOE ha dit que l’1-O no quedarà impune. La qüestió és no donar cap instrument perquè la cúpula judicial del a por ellos pugui penalitzar la gent", ha afirmat.

La proposta de referèndum d'ERC

Pel que fa a la proposta d'Esquerra Republicana de celebrar un referèndum amb unes condicions com un 50% de participació i un 55% del sí, Turull ha afirmat que això li recorda al refrany "roda el món i torna al Born". "Nosaltres ja vam posar totes les opcions sobre la taula l'1-O, fins al dia abans del referèndum estàvem oberts a negociar", ha dit. El secretari general de Junts ha afirmat que el cal que és "unitat" dins l'independentisme i buscar "punts en comú". "No és qüestió de discutir només la proposta que a mi em va bé, sinó baixar un esglaó o pujar-lo per trobar punts en comú dins l'independentisme", ha afirmat.

Finalment, Jordi Turull també ha celebrat l'anunci de Xavier Trias de presentar-se de nou a les eleccions municipals a la ciutat de Barcelona. "Formarà un gran equip, no són consellers repescats per l'Ajuntament, és un gran equip i ha hagut de dir que no a gent, com fa un entrenador, perquè se li han ofert moltes persones", ha finalitzat.