El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha esclatat aquest diumenge contra l'acte del Partit Popular que celebra a la plaça Felipe II de Madrid en contra de l'amnistia que reclamen els partits independentistes: "És la visualització de l’Espanya que representa l’atado y bien atado i la visualització de l’a por ellos". Ho ha dit des de la 47a edició de l'Alderdi Eguna, la festa del Partit Nacionalista Basc (PNB), en la qual han assistit Turull i el diputat de Junts al Congrés, Eduard Pujol. El lehendakari, Urkullu, i el secretari general del PNB, Andoni Ortuzar, han donat la benvinguda a la comitiva de Junts a les festes. 

🔴 Acte del PP a Madrid contra l’amnistia, DIRECTE | Segueix l'última hora
 

"Ja no ens fan por"

Turull ha carregat des del País Basc contra la dreta espanyolista que s'ha concentrat aquest diumenge a Madrid. "És per espantar, condicionar… Ja no ens fan por. Nosaltres farem el que ens convingui i defensarem el que han dit les urnes", ha avisat Turull, qui s'ha reafirmat amb els ideals independentistes. "Uns ho intenten a través de les togues i a través de mecanismes democràtics", ha etzibat. 

Alhora, també ha deixat un missatge contundent contra els expresidents del govern espanyol Felipe González i José María Aznar: "Representen l'Espanya més negre. És l'Espanya negra que torna a sortir al carrer", ha dit Turull, qui creu que si a l'acte parlés Felipe González "no desentonaria gens". "Que veuen que les urnes no els hi donen la raó, ho intenten per altres vies com a través de les togues", diu Turull.

Turull PNB Junts Urkullu Ortuzar / Junts
Turull PNB Junts Urkullu Ortuzar / Junts

Discreció amb la investidura

Pel que fa a la negociació d'investidura, el secretari general de Junts s'ha volgut mantenir en l'hermetisme i la discreció que els ha caracteritzat durant aquestes setmanes. Tot i això, ha volgut deixar clar que els "punts cardenals" de la negociació els va fixar el president Puigdemont a Brussel·les. "No jugarem a l’especulació", ha dit l'exconseller, qui ha assegurat que quan hi hagi alguna novetat ho anunciaran. De fet, ha posat d'exemple la negociació de la Mesa del Congrés, en la qual van aconseguir pactar amb el PSOE l'oficialitat del català a la Unió Europea, que es permeti el català al Congrés i comissions d'investigació de Pegasus, Operació Catalunya i dels atemptats del 17-A. 

Turull també ha volgut recordar la "bona relació" i "respecte" entre Catalunya i Euskalerria. Després de la reunió entre el president Puigdemont, Turull, i els representants del PNB fa unes setmanes a Waterloo, la relació entre els dos espais s'ha enfortit. Per això, el secretari general de Junts ja ha remarcat que la seva relació amb el PNB "sempre ha estat molt bona". "Els hi agrairé sempre el calor que vaig rebre mentre estava a presó", ha dit. Així mateix, considera que és la relació que els dos partits haurien tingut sempre i ha posat d'exemple la cordialitat entre les joventuts dels dos partits. "Les turbulències de l’exili i la presó no ho ha permès", ha dit Turull.