L'exprimer ministre belga Guy Verhofstadt, líder de l'Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) al Parlament Europeu, va publicar un tuit aquest dilluns en què defensava la "democràcia real", on "els drets de les minories estan protegits davant de la dictadura de la majoria". L'afirmació valorava la polèmica reforma judicial aprovada pel govern de Polònia, però se li ha girat en contra i ha despertat molts retrets pel rebuig que el polític sempre ha mostrat pel procés independentista català i pel seu suport a Cs.

Moltes veus s'ha aixecat en contra de la doble versió de Verhofstadt. Entre ells, la diputada escocesa al Parlament britànic Joanna Cherry ha preguntat per què aquesta defensa de les minories no l'aplica a Espanya i s'ha mostrat "perplexa i decebuda" pel seu "silenci sobre Catalunya". 

Martí Anglada, periodista i delegat de la Generalitat a França i Suïssa, també ha instat el polític europeu a aplicar aquest raonament sobre com ha de ser una "democràcia real" en el conflicte entre Espanya i Catalunya. "Sigui conseqüent!", li ha demanat Anglada.

Molts altres usuaris també s'han afegit a la crítica i l'han acusat d'"hipòcrita" recordant-li les seves declaracions i posicionaments sobre Catalunya: