La revista Jacobin de Nova York, especialitzada en la política internacional i amb una òptica d'esquerres, ha dedicat un article a analitzar el fenomen del Tsunami Democràtic i les ultimes mobilitzacions a Catalunya. 

Protesta massiva a l'aeroport del Prat / Vídeo: Guillem Camós Romero

Sota el títol de El Tsunami Democràtic de Catalunya, la revista apunta que la plataforma s'ha usat per coordinar l'ocupació de l'aeroport de Barcelona i altres accions, i ha estat lloada perquè anuncia "un nou activisme en línia". "Ningú no sap qui la dirigeix", afirma, citant un article de la periodista Laurie Clarke a la revista de noves tecnologies Wired. "És una plataforma anònima d'igual a igual que resulta difícil d'infiltrar per les autoritats", apunta.

De totes maneres, apunta que en estar situada "en el relat de la resistència digital i l'horitzontalisme té el risc d'entelar l'íntima relació que té amb el moviment independendista majoritari, i que també pot ser superada pels esdeveniments". 

La revista recorda que Tsunami Democràtic va néixer arran d'una reunió que es va celebrar a Ginebra a finals d'estiu, a la qual van assistir el president Carles Puigdemont, el president Quim Torra i dirigents de tots els partits i entitats independentistes, quan es va decidir fer accions més directes. "La plataforma en línia es va crear al juliol amb mitja dotzena d'activistes experimentats que possiblement també van participar en la coordinació digital del referèndum prohibit del 2017", assenyala.

Jacobin

Segons Jacobin, Tsunami Democràtic no és cap instrument dels partits, sinó que tan sols hi van donar "el vist-i-plau". "Les accions van començar el 14 d'octubre amb l'ocupació massiva de l'aeroport de Barcelona i amb un intent fallit de paralitzar el trànsit a l'aeroport de Madrid amb una columna de cotxes enviats des de Catalunya. No obstant, després de la repressió policial que es va viure a l'aeroport, les protestes i els disturbis es van multiplicar molt més enllà del que Tsunami Democràtic pretenia. Dimecres passat, centenars de joves es van enfrontar a la policia a Barcelona i a d'altres ciutats catalanes, en el que van acabar sent el divendres els disturbis més forts que s'han vist a Espanya en dècades".

Càrregues policials al carrer Mallorca el dimarts / Vídeo: Guillem Camós Romero

La revista apunta que el Govern català ha acabat donant una "resposta esquizofrènica" a la crisi, amb el president Torra secundant la desobediència no violenta, "i el conseller de l'Interior i la majoria dels consellers fent costat a les càrregues policials per evitar que els acusessin novament de sedició". També recorda que en aquest escenari contradictori el diputat d'ERC Gabriel Rufián va ser esbroncat en una manifestació.

Rufián és escridassat a la concentració davant del Palau de Justícia / Vídeo: Guillem Camós Romero