El magistrat de la sala del contenciós del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Eduardo Rodríguez Laplaza, amb vuit anys de carrera judicial, serà el tercer membre del tribunal que jutjarà l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joan Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau per la consulta independentista del 9N.

En una providència, la sala civil i penal del TSJC ha designat aquell magistrat per completar el tribunal, que presidirà el president de l'alt tribunal català, Jesús María Barrientos, i del qual també en formarà part el magistrat Carlos Ramos, designat a proposta del Parlament.

El TSJC ha elegit Rodríguez per formar part del tribunal perquè era l'únic de les sales social i contenciosa de l'alt tribunal que no tenia cap judici assenyalat per a la setmana del 6 al 10 de febrer, en què està programada la vista oral per jutjar Mas per desobeir el Tribunal Constitucional en permetre la consulta del 9N després de la seva suspensió.

Proves de les parts

La sala civil i penal del TSJC es va veure obligada a buscar un altre magistrat per completar el tribunal que enjudiciarà Mas, perquè la resta dels seus membres -exceptuant Barrientos i Ramos- estaven contaminats, en haver intervingut en l'admissió, els recursos o la instrucció de la causa pel 9N.

Una vegada constituït, el tribunal del 9N haurà de decidir si admet les proves sol·licitades per les parts en la causa contra Mas, entre elles la declaració com a testimoni del president del Govern, Mariano Rajoy, i del ministre de Justícia, Rafael Catalá, proposats per les defenses de Mas, Ortega i Rigau.

Jutge a Vic i Manresa

Eduardo Rodríguez Laplaza, que des del març del 2014 és magistrat de la secció tercera de la sala contenciosa del TSJC, va ingressar en la carrera judicial l'any 2009 i el seu primer destí va ser el jutjat de primera instància i instrucció número 5 de Vic (Osona), plaça que va ocupar fins al 2011.

Va ser magistrat en el jutjat penal número 3 de Manresa entre el 2011 i el 2013, quan va sol·licitar el seu trasllat en comissió de serveis als jutjats contenciosos de Barcelona, en què va estar fins a la seva designació el 2014 com a magistrat del TSJC.