El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que presideix Jesús María Barrientos, és el primer tribunal que comença a aplicar la llei d'amnistia, que ha entrat en vigor aquest dimarts després de publicar-se al BOE. En concret, ha notificat a la Fiscalia, acusacions i defenses que en un termini de 10 dies es pronunciïn si cal aplicar aquesta norma en cinc casos, relacionats amb la consulta del 9-N del 2014 i del referèndum de l'1-O del 2017, segons ha informat el gabinet de premsa del TSJC aquest dimarts. La norma, consensuada pel PSOE amb Junts i ERC, precisa que jutges i tribunals han de fer aquesta primera consulta, abans d'executar res.

Són: la causa del 9-N contra el president Artur Mas i les exconselleres Joan Ortega i Irene Rigau, condemnats per desobediència i que ja han complert la condemna d'inhabilitació a càrrec públic. La condemna al president Quim Torra per desobediència per no retirar el cartell en favor dels presos polítics, i ja complerta; l'exalcalde d'Agramunt Bernat Solé, per l'1-O, amb el càstig d'inhabilitació ja extingit, i l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà. En aquests casos, tot i que s'hagi complert la condemna, els tribunals han de decretar el seu sobreseïment i que les persones quedin exonerades de qualsevol responsabilitat (i cancel·lar antecedents, si és el cas), com si el Procés, en aquest cas penal, no hagués existit.

El judici pendent amb malversació

I, finalment, el TSJC pregunta a les parts sobre el judici pendent per l'1-O als excàrrecs d'ERC Josep Maria Jové, Lluís Salvadó, que s'enfronten a 7 i 6 anys de presó, i Natàlia Garriga, a inhabilitació.

 

Enriquiment o no

Amb tot, el TSJC recentment va reprogramar aquest judici contra Jové, Salvadó i Garriga i va fixar el seu inici el 2 d'octubre. La Fiscalia Superior de Catalunya acusa Jové i Salvadó del delicte de malversació de fons agreujada, malgrat la reforma d'aquest delicte, impulsada per ERC, per rebaixar el càstig en els casos que la persona no s'hagi enriquit.

La llei d'amnistia deixa molt clar que serà amnistiat tot acusat de malversació que no s'hagi enriquit. Això no obstant, la jurisprudència del Suprem deixa clar que "enriquiment és tot acte il·lícit" i per als quatre fiscals del Suprem la malversació de l'1-O no és amnistiable. 

Veurem què decideix la sala penal del Tribunal Suprem amb el delicte de malversació, fet que condicionarà al tribunal del TSJC. Són causes separades, però la despesa de l'1-O és la mateixa, el Suprem té els excàrrecs polítics i el TSJC els comandaments. S'espera que l'alt tribunal espanyol faci una consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre si el delicte de malversació pot ser amnistiable. El TSJC podria fer el mateix o esperar la consulta feta pel Suprem. Aquest pas implicarà que les causes queden congelades, i per tant  el judici a Jové, Salvadó i Garriga, aturat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!