El Departament d'Educació haurà de renovar el concert d'onze escoles d’educació diferenciada per sis anys, fins el curs 2026-27, segons la interlocutòria dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha concedit les mesures cautelars demanades pels esmentats centres contra la resolució d’Educació que els denegava el concert a la Primària. El concert, doncs, queda renovat si no hi ha una sentència definitiva en contra i a condició que les escoles prestin una garantia econòmica que suma 1,8 milions d’euros.

Sis dels set jutges que composen la secció 5ª de la Sala del contenciós administratiu signen la decisió, que té un vot particular. El Tribunal reitera que aquestes escoles, amb el seu model pedagògic, tenen dret a rebre finançament públic com qualsevol altre centre educatiu de Catalunya. La decisió judicial afecta a onze escoles que diferencien els alumnes per sexe: La Farga, La Vall, Tarragona, Lleida, Les Alzines, Pineda, Viaró, Xaloc, Bell-lloc, Canigó i Campjoliu.

Aquesta interlocutòria té la mateixa data que l’aprovació al Congrés de la nova llei d’educació, la Lomloe o “llei Celaá”, que estableix que les escoles han de ser mixtes per rebre finançament públic.

Dos arguments

El tribunal té dues argumentacions principals. Una, que aquests centres han estat concertats sempre i, per tant, mentre la regulació no canviï o els centres no incompleixin les exigències legals, no hi ha motiu per exigir-los noves condicions ni per a denegar-los el concert.

Una altra són els perjudicis institucionals, econòmics i educatius, també pels alumnes, que implicaria perdre ara el concert si la sentència final fos favorable a les escoles. La pèrdua del concert “suposarà que les famílies hagin d'assumir el cost de l'ensenyament [...] i, en conseqüència, que alguns pares decideixin canviar els seus fills de col·legi, més encara en la situació de crisi econòmica actual”.

La pèrdua d'alumnes com a conseqüència de la no renovació del concert “farà que inexorablement baixi la ràtio d'alumnes per classe” fins al punt que no arribi al mínim legal exigit per a la renovació. Així doncs, segons el tribunal, “es col·loca [aquests centres] en una posició de clar desavantatge també per rebre nous alumnes”.

Un vot particular

La sala posa de relleu que les escoles demandants “no ofereixen dades concretes ni aporten documentació que acrediti el risc que els suposa la denegació del concert des del punt de vista de la viabilitat de l'escola, ni tampoc concreta els perjudicis que per als professors i altres professionals pot tenir”. Afegeix però, que “es tracta d'una conseqüència lògica si els ingressos disminueixen com a conseqüència de la pèrdua d'alumnes i la més que probable disminució en l'arribada de nous”.

Segons la sala, “davant dels interessos dels pares, alumnes i titulars dels centres, no sembla que la pròrroga del concert hagi de suposar un greu perjudici per als interessos públics”. Es tracta “de mantenir la mateixa situació que existia abans del procediment que ens ocupa, és a dir, la concessió de la renovació del concert, com fins ara ha fet el Departament”.

El vot particular, emés pel magistrat Pedro Luis García Muñoz, considera que el tribunal hauria d'haver desestimat la petició de les escoles per “manca de suport probatori i ocultació de dades rellevants” dels eventuals perjudicis de la no renovació dels concerts i en considerar que no és contrari a dret que se’ls torni a demanar als centres afectats el projecte educatiu.